Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi este Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc

ro

04 Oct, 2020 09:26 1930 Marime text
În 2020, Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc este sărbătorită, în România, în prima duminică a lunii octombrie, respectiv la 4 octombrie.

Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc a fost instituită prin Legea nr. 79/2019, care prevede posibilitatea organizării de către autorităţile publice centrale, locale sau de alte instituţii ale statului, de către persoane fizice sau juridice, a unor programe şi a unor manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi de a promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale. În acest sens, autorităţile centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.

Totodată, legea stabileşte şi definiţia vinului românesc: "În sensul prezentei legi, prin vin românesc se înţelege vinul obţinut din struguri proveniţi în proporţie de 100% din România şi care are inscripţionat pe etichetă drapelul României".

Legea nr. 79/2019 a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis prin Decretul nr. 395 din 24 aprilie 2019.



La 7 iunie 2017, iniţiatorii primului Congres de gastronomie şi vin desfăşurat în Bucureşti, respectiv Cezar Ioan (vinul.ro), chef Nico Lontras (Rare Food Services),  şi Cosmin Dragomir (gastroart.ro), au propus atât profesioniştilor cât şi publicului, spre dezbatere şi îmbunătăţire, un "Manifest pentru gastronomia şi vinurile din România", argumentând că păstrarea tradiţiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală cât şi economică), trebuie să fie o prioritate naţională. "Declararea unei 'Zile naţionale a gastronomiei şi vinului din România' care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identităţii noastre naţionale şi pentru promovarea economiei şi turismului din ţara noastră", au subliniat iniţiatorii manifestului, potrivit congresuldegastronomie.ro.

Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, la 29 mai 2018, fiind semnat de 19 parlamentari (18 de la PSD şi unul neafiliat), cu propunerea de a celebra această zi la data de 15 septembrie, apropiată de sărbătoarea Sfântului Cuvios Eufrosin bucătarul, pomenit, an de an, la 11 septembrie. Iniţiatorii menţionau, în expunerea de motive postată pe site-ul www.cdep.ro, că stabilirea unei zile care să celebreze "bogăţia de gusturi şi tradiţii româneşti" este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi vinului românesc şi pentru a le face cunoscute.

Potrivit Avizului Consiliului Legislativ al Senatului, din luna mai 2018, o propunere legislativă cu acelaşi obiect de reglementare şi conţinut fusese transmisă spre avizare, în luna martie 2018, cu deosebirea că aceasta din urmă prevedea sărbătorirea acestei zile la 11 septembrie. Având în vedere că doar una dintre propuneri poate fi adoptată, Consiliul Legislativ a avizat data de 15 septembrie pentru marcarea acestei zile.

La 5 iulie 2018, Senatul a adoptat proiectul legislativ privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc, cu două amendamente admise în comisiile de specialitate, care modifică titlul şi ziua dedicată sărbătoririi ei.

Astfel, titlul s-a modificat, având următorul cuprins: "Lege privind Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc", în loc de "Lege privind instituirea zilei de 15 septembrie - Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc". De asemenea, a fost înlocuit textul "se instituie ziua de 15 septembrie - Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc" cu "se instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie".

Deputaţii au votat însă, în unanimitate, la propunerea deputaţilor de Alba, Ioan Dîrzu (PSD) şi Corneliu Olar (PNL), în cadrul lucrărilor Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, desfăşurate la Alba Iulia, la 18 octombrie 2018, ca Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc să fie marcată în prima duminică din luna octombrie. Corneliu Olar a propus, de asemenea, fiind şi adoptat respectivul amendament, ca un articol să menţioneze clar că "prin vin românesc se înţelege vin obţinut din struguri proveniţi în procent de sută la sută din România".

La 27 martie 2019, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc în prima duminică a lunii octombrie.

Citește și

„Un prilej pentru a consolida identitatea gastronomică românească"
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii