Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi, este prăznuit Sfântul Arhanghel Gavriil

ro

13 Jul, 2020 08:28 1316 Marime text
  • Astăzi, este prăznuit Sfântul Arhanghel Gavriil, atât de către ortodocși, cât și de către greco-catolici

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil se sărbătoreşte în calendarul creştin ortodox de două ori într-un an. Prima prăznuire are loc pe 26 martie, a doua zi după Buna Vestire, iar cea de-a doua, în 13 iulie.

Astăzi sunt pomenite arătările cele minunate ale Sfântului Arhanghel Gavriil, care au fost făcute prin dumnezeiască poruncă, atât din Vechiul Testament cât şi din Noul Testament.

Arhanghelul Gavriil este una dintre căpeteniile îngerilor vestitori ai voii lui Dumnezeu. După mărturiile Sfintei Scripturii şi ale Sfintei Tradiţii, Arhanghelul Gavriil a fost cel care l-a învăţat pe Moise, în pustiul Egiptului, să scrie prima carte a Vechiului Testament, Facerea (Geneza).

Sfântul Arhanghel Gavriil a tâlcuit Prorocului Daniil vedeniile cele minunate, referitoare la ceea ce se va întâmpla în vremurile din urmă. I-a mai spus despre eliberarea poporului lui Dumnezeu din robia Babilonului şi despre vremea venirii celei dintâi a lui Hristos în lume, prin întruparea din Preacurata Fecioară.

Gavriil s-a arătat şi Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, care se tânguia între pomii din grădină pentru că nu se învrednicise de naşterea de prunci, rugându-se cu lacrimi lui Dumnezeu, şi i-a spus că va naşte pe fiica cea aleasă pentru a fi Maica Mântuitorului, care avea să vină spre izbăvirea neamului omenesc.

Tot Arhanghelul Gavriil i-a vestit Sfântului Proroc Zaharia că Elisabeta va naşte pe Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul.

Dar mai presus decât toate, Arhanghelul Gavriil a binevestit Sfintei Fecioare Maria zămislirea Fiului lui Dumnezeu, prin umbrirea şi lucrarea Sfântului Duh.

Reprezentat în iconografia Bisericii Ortodoxe ca având în mâini floarea de crin, Sfântul Arhanghel Gavriil este sărbătorit şi la 8 noiembrie, împreună cu Sfântul Arhanghel Mihail.

Sursă text: volumul „Vieţile Sfinţilor"
Sursă foto: doxologia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii