Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi ar fi fost ziua de naştere a fostului şef al Arhivelor Naţionale din Constanţa

ro

24 Dec, 2018 00:00 2715 Marime text
Virgil Coman, cel care a plecat dintre noi prea devreme, în anul 2016, ar fi împlinit astăzi 45 de ani. Cel care a devenit cunoscut pentru interesul pentru istorie şi arhivistică a lăsat în urmă multe articole-document în domenii variate, acesta punând accent pe studiile despre meglenoromâni.
 
Extraordinară a fost iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Istorice, care a instituit decernarea „Premiului Virgil Coman“ pentru activitate publicistică, precum şi a Asociaţiei „Dobrogea unită“, care a instituit decernarea aceluiaşi premiu, cu prilejul Zilei Dobrogei, în fiecare an, la 14 noiembrie.
 
Municipalitatea i-a oferit post-mortem titlul de cetăţean de onoare al judeţului Constanţa şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa. Numele său va dăinui şi prin galeria de artă din pasajul pietonal de la Tomis Mall, inaugurată în anul  2017, şi prin stradă din cartierul Faleză Nord care îi poartă numele. De reţinut este şi faptul că Virgil Coman este produsul şcolii din Medgidia, acolo unde s-a reîntors mereu cu drag.
 
Virgil Coman s-a născut la 24 decembrie 1973, la Medgidia. A făcut studiile primare la Şcoala Generală nr. 7 din oraş, pentru ca apoi să urmeze cursurile Grupului Şcolar Industrial Materiale de Construcţii din Medgidia.
 
A fost student al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Ovidius” din Constanţa în perioada 1993-1997. După facultate, între anii 1997 şi 2003, a fost profesor de istorie la Grupul Şcolar „Ioan N. Roman”. Toată viaţa şi-a dedicat-o istoriei şi studiului acesteia. A urmat studii aprofundate în domeniul istoriei, specializarea „Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre, de la modernitate la contemporaneitate”.
 
A organizat numeroase sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale şi internaţionale în domeniul istoriei. De asemenea, a avut importante intervenţii atât în presa locală, cât şi în cea centrală.

A dorit să scoată la lumină anumite documente, a semnat o serie de lucrări de specialitate în calitate de coordonator al unor volume de studii, dar şi ca autor al unor materiale de istorie şi arhivistică.
 
Virgil Coman a fost coordonator şi coautor a 19 volume de studii şi cărţi şi a peste 100 de studii şi articole publicate în ziare şi nu numai.
 



 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii