Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociaţia „Verde Urban“ continuă demersurile pentru clasarea în regim de urgenţă pe lista monumentelor istorice a Sinagogii din Constanţa

ro

05 Jun, 2019 00:00 1514 Marime text
La sfârşitul lunii martie  Asociaţia „Verde Urban“ a transmis către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale o cerere de clasare în regim de urgenţă pe lista monumentelor istorice a Sinagogii Aşkenaze din Constanţa. Ulterior, au fost vehiculate în presa locală informaţii potrivit cărora asociaţia nu ar avea capacitatea legală de a face un astfel de demers şi că o procedură de acest gen ar fi fost deja întreprinsă de către reprezentanţii comunităţii evreieşti locale.
 
„În ceea ce priveşte primul aspect, menţionăm că suntem îndreptăţiţi să intervină în conformitate cu prevederile Legii 422 din 2001, modificată prin Legea 259 / 2006, la art. 21: (2) „Serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor pot declanşa procedura de clasare de urgenţă, din oficiu sau la solicitarea oricărei persoane interesate”.
 
În ceea ce priveşte cel de-al doilea aspect, am primit scrisoarea Ministerului prin care se precizează ca nu au existat solicitări de clasare a Sinagogii din partea comunităţii, deşi, în cadrul avizului Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa nr. 1796/14.12.2015 privind executarea lucrărilor de primă urgenţă - Reabilitarea Templului Israelit Constanţa, documentaţie depusă de comunitate, s-a menţionat de către autoritatea guvernamentală necesitatea clasării clădirii ca monument istoric de arhitectură. Totodată, în adresă se precizează că există deschidere din partea instituţiei pentru clasarea clădirii ca monument istoric, motiv pentru care vom cere audienţă în vederea obţinerii tuturor informaţiilor privitoare la componenţa dosarului de clasare.
 
Faptul că documentaţia menţionată se află în procedura atribuirii lucrărilor de execuţie la Ministerul Dezvoltării, cu întârziere ce nu mai miră pe nimeni, cauzată de probleme în aplicarea legii achiziţiilor publice, nu ne împiedică din a ne continua demersul de a conferi acestui imobil patrimonial, cu valoare de necontestat, statutul de monument istoric”, susţin reprezentanţii Asociaţiei „Verde Urban“.
 
Citeşte şi:

 
Proiectul de reabilitare a Sinagogii Mari, abandonat? „Verde Urban“ propune înfiinţarea unui muzeu-bibliotecă al Peninsulei Toleranţei Tomitane
 

Cerere de clasare în regim de urgenţă pe lista monumentelor istorice a Sinagogii din Constanţa


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii