Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociat cu Sorin Strutinsky şi una dintre societăţile prin care ar fi încasat comisioane ilegale. PUZ-ul gigant al lui Burchi revine pe turnantă (documente)

ro

06 Mar, 2015 00:00 4650 Marime text
Pe 13 februarie, a avut loc prima şedinţă de Consiliu Local Municipal din acest an. Pe ordinea de zi iniţială, la numărul 39, figura un proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) - zona delimitată de bulevardul Aurel Vlaicu, strada Soveja, bulevardul Al. Lăpuşneanu, aleea Umbrelor şi aleea Mioriţei, PUZ iniţiat de un anume Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi. Proiectul de hotărâre al viceprimarului Decebal Făgădău a fost însă retras de pe ordinea de zi chiar în ziua şedinţei. Însă propunerea a atras atenţia jurnaliştilor de la RISE Project, care au tratat subiectul într-o anchetă - Riseproject.ro: Lotul lui Mazăre - Afaceri între prieteni, pe terenul statului. Subiectul a fost abordat şi în cotidianul ZIUA de Constanţa - Un afacerist asociat cu un co-inculpat de-al lui Mazăre în Dosarul Retrocedărilor aşteaptă aprobarea Consiliului Local Constanţa pentru un PUZ.
 
Proiectul PUZ-ului dezvoltat de Agexcom International Ltd SRL, firma controlată de Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi, a fost însă depus de curând la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, compania solicitând avizul de mediu. Cine este însă Popescu Burchi, pe care primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, la sfârşitul şedinţei de Consiliu Local, că nu îl cunoaşte - „N-am auzit în viaţa mea de el“. Născut pe 22 februarie 1958, Popescu Burchi apare, potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, în alte două societăţi în afară de Agexcom International Ltd, şi anume: Agexcom Development Group SRL şi Agexcom Development Ltd SRL.

Cu toate că numele lui Popescu Burchi îi este necunoscut lui Radu Mazăre, cel care ocupă fotoliul de primar al Constanţei de 15 ani, firma la care Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi este administrator şi asociat - Agexcom International Ltd SRL - a făcut un schimb de terenuri cu Primăria Constanța în anul 2006. Firma figurează la Registrul Comerţului ca fiind înfiinţată în anul 1991, având sediul în București. Din 2006, anul în care Primăria Constanţa a făcut un schimb de terenuri cu Agexcom International Ltd, asociat alături de Popescu Burchi în firmă apare celebra societate Sisteme Internaţionale de Afaceri SA (SIA). În Monitorul Oficial nr. 2437/2006 se precizează că SIA intră în firmă prin cedarea a jumătate din părţile sociale deţinute de Popescu Burchi către SIA SA. Firma Sisteme Internaţionale de Afaceri SA este controlată de cunoscutul om de afaceri Valentin Gheorghe Popescu, co-inculpat în Dosarul Retrocedărilor alături de Radu Mazăre şi de Nicuşor Constantinescu. Despre Sisteme Internaţionale de Afaceri se mai știe că este concesionarul Portului Turistic Tomis, iar Ionescu figurează ca inculpat în Dosarul Retrocedărilor, prin firma sa, Habitat şi Ambient SA, la capitolul cesionari cumpărători de drepturi succesorale, „pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie“.
 
Nici societatea SIA SA, pe care o deţine împreună cu off-shore-ul cipriot Masterjob Limited, nu este necunoscută ochiului Legii, SC Sisteme Internaţionale de Afaceri apărând în dosarul în care este reţinut Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Radu Mazăre - Nicuşor Daniel Constantinescu. Potrivit procurorilor DNA, Sorin Strutinsky ar fi încasat comisioane ilegale şi prin intermediul Sisteme Internaţionale de Afaceri SA. Amintim aici că Strutinsky este trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar şi pentru instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. Citiţi în cotidianul ZIUA de Constanţa rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în baza căruia a fost trimis în judecată „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu.
 
Revenind la schimbul de terenuri realizat între Agexcom Development Ltd şi municipalitate, dispoziţia prin care Primăria a împuternicit un reprezentant al său să semneze contractul de schimb dintre cele două părţi datează din anul 2006, adică exact anul în care SIA SA a intrat în firma Agexcom International. Vorbim, de fapt, despre două dispoziţii, prima dintre ele conţinând, așa cum reiese din cea de-a doua, date eronate.

Prin Dispoziţia nr. 293/26.01.2006, primarul Radu Mazăre a dispus împuternicirea Fulviei Antonela Dinescu, consilier juridic la acea vreme, în Primăria Constanţa, în vederea semnării contractului de schimb de terenuri dintre administraţia locală și SC Agexcom International Ltd SRL. Potrivit documentului amintit, societatea cu pricina ar fi trebuit să dea Primăriei un teren în suprafaţă de 1.197 mp, situat în Constanţa, pe aleea Hortensiei, zona bloc ME2A, în schimb urmând a primi un teren în suprafaţă de 718,20 mp, situat, de asemenea, în Constanţa, pe bulevardul Al. Lăpușneanu, în faţa blocului nr. 18.
Două luni mai târziu, în martie, primarul Radu Mazăre semna un alt document. Este vorba despre Dispoziţia nr. 820 din martie 2006, care avea ca obiect îndreptarea unei erori materiale. Mai exact, se făcea precizarea că terenul în suprafaţă de 1.197 mp, pe care SC Agexcom International Ltd SRL urma să îl dea Primăriei la schimb, nu este situat pe aleea Hortensiei, zona bloc ME2A, ci pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 282, lot 1. Trebuie să precizăm că la adresa bulevardul Aurel Vlaicu nr. 282 figurează și Penny Market. Iată aşadar cu cine schimba Primăria terenuri în baza celor două dispoziţii de primar - SC Agexcom International Ltd SRL, societatea cu doi asociaţi de marcă, respectiv Sisteme Internaţionale de Afaceri SA și Vlad Dragoș Alexandru Burchi Popescu. Societatea declara o cifră de afaceri de 557.939 de lei, un profit net de 112.576 de lei și niciun salariat. La sfârșitul anului 2005, firma declarase o cifră de afaceri de 152.558 de lei, un profit net de 1.915 lei și trei salariaţi, în timp ce un an mai târziu, aceeași societate declarase o cifră de afaceri de 351.057 de lei, un profit net de 12.112 lei și un singur salariat.
 
Mai mult, Vlad Dragoș Alexandru Burchi Popescu a fost direct asociat cu Sorin Strutinsky într-o firmă din Fribourg, Elveţia - Phoenix Enterprise. Potrivit easymonitoring.ch, în anul 2005, Morscher Karl cedează părţile sale sociale în valoare de 20.000 CHF către Lemnaru Beck Irina, cetăţean român (din Constanţa). În anul 2008, cedează părţile sale sociale deţinute în firmă către Dragoş-Alexandru Popescu-Burchi, care devine asociat cu o parte socială, respectiv către Gabriel Sorin Strutinsky, care devine asociat cu o parte socială, în valoare de 10.000 CHF. În martie 2012, cei doi asociaţi radiază firma de la Registrul Comerţului din ţara cantoanelor.
 
Revenind însă la proiectul PUZ-ului zonei delimitate de bulevardul Aurel Vlaicu, strada Soveja, bulevardul Al. Lăpuşneanu, aleea Umbrelor şi aleea Mioriţei, al beneficiarului Agexcom International Ltd SRL, terenul firmei lui Strutinsky și a lui Burchi Popescu este situat vizavi de Parcul Tăbăcărie. Aici, firma Agexcom vrea să înalțe pe 700 de metri pătrați un bloc de șase etaje, cu spații comerciale și apartamente, însă PUZ-ul este mai larg: peste 13,33 hectare din zona de est a bulevardului Alexandru Lăpușneanu, una dintre principalele artere care traversează orașul. Amplasamentul care a generat studiul Planului Urbanistic Zonal se află pe bulevardul Alexandru Lapușneanu, zona blocurilor 18 si 20, având numărul cadastral 19277 şi o suprafaţă totală de 718,20 mp, aparţinând SC Agexcom International Ltd SRL.
Nu mai puţin important este că proiectantul lucrării este firma constănţeană Usonia SRL, deţinută de Simona Florina şi Marius Claudiu Şocarici (ultimul fiind şi administrator). Firma înfiinţată în 2008 se ocupă de „activităţi de arhitectură“.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi consulta raportul de mediu depus la APM Constanţa, dispoziţia de primar la care facem referire, CLM nr. 267 din 31.10.2011, propunerea de PUZ a zonei, afişată pe site-ul Primăriei Constanţa, precum şi documentul emis de Registrul Comerţului din Elveţia în care se precizează că Sorin Strutinsky şi Popescu Burchi au fost asociaţi în firma Phoenix Enterprise.
 
Citeşte şi:

Un afacerist asociat cu un co-inculpat de-al lui Mazăre în Dosarul Retrocedărilor aşteaptă aprobarea Consiliului Local Constanţa pentru un PUZ
 
 Mazăre - „N-am auzit în viaţa mea de Burchi“: Proiectul fostului asociat al lui Strutinsky, retras din şedinţa Consiliului Local Constanţa (document)
 
Cu cine făcea Primăria Constanţa schimburi de terenuri în anul 2006 (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii