Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:41 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arimex Comexim 2000 SRL apelează la ministrul Sănătăţii „Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor este un act reparator“

ro

23 Dec, 2015 00:00 2756 Marime text


Societatea Arimex Comexim 2000 SRL, care prestează servicii de preparare şi livrare hrană pentru pacienţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi Spitalul Municipal de Boli Infecţioase, reprezentată de Petre Preda, i-a adresat ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş, un memoriu referitor la alocaţia de hrană a pacienţilor internaţi.
 
„Hotărârile Guvernului nr. 1916/2006 şi nr. 429/2008 au stabilit nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice şi creşe. De atunci şi până în prezent, adică de mai bine de şapte ani, această alocaţie a rămas neschimbată. Într-un spital obişnuit, majoritatea pacienţilor beneficiază de regimul comun, care are o alocaţie de 6,42 de lei/zi fără TVA, din care numai o pâine costă mai bine de un leu. Tot în anul 2008, Guvernul a emis Hotărârea nr. 421/2008, care a stabilit nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile publice de asistenţă socială de 10,30 de lei cu TVA.
 
Începând cu data de 1 ianuarie 2015, această hotărâre a fost abrogată. Guvernul României a emis Hotărârea nr. 903/2014 privind stabilirea nivelului minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice şi private de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice. Conform acestei hotărâri, începând cu data de 1 ianuarie 2015, nivelul minim al alocaţiei zilnice de hrană pentru consumurile colective din instituţiile şi unităţile publice de asistenţă socială destinate persoanelor adulte, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi persoanelor vârstnice a crescut de la 10,30 de lei cu TVA la 16,50 de lei cu TVA, deci cu peste 60%.
 
Tot din acest an, cu peste 50%, respectiv de la 11 lei cu TVA, la 16,60 de lei cu TVA, a crescut şi nivelul alocaţiei de hrană a persoanelor internate în căminele pentru persoane vârstnice.  Prin aceeaşi hotărâre, tot din acest an, cu 50% a crescut şi nivelul alocaţiei din cantinele sociale, de la 6 lei cu TVA, la 12 lei cu TVA. La fel şi norma de hrană destinată militarilor şi poliţiştilor, începând cu luna octombrie a acestui an, a crescut cu peste 30%. Astfel, norma de hrană pentru militari şi poliţişti a crescut de la 25 de lei/zi, la 32 de lei/zi, iar pentru personalul civil din domeniul securităţii naţionale, de la 19 lei/zi, la 25 de lei/zi. Alocaţia de hrană pentru persoanele aflate în arest, conform Normei 16, este de 17,24 de lei cu TVA, conform Normei 17, este de 17,74  de lei cu TVA, dar aceştia beneficiază şi de un supliment de hrană, în valoare de 10,73 de lei cu TVA, care se acordă în sărbătorile legale.
 
Media de hrană zilnică a deţinuţilor în penitenciarele româneşti a ajuns, în anul 2014, la 32,109 lei, prin completare, pentru că Administraţia Naţională a Penitenciarelor are în folosinţă terenuri agricole, gospodării agrozootehnice în care se obţin produse vegetale şi animale, gestionând efective importante de suine, bovine şi ovine, iar producţia obţinută este destinată integral consumului intern.

 

Majoritatea spitalelor nu au însă gospodării proprii, cu care să suplimenteze norma de hrană a bolnavilor. Suma alocată din bani publici pentru hrana unui câine comunitar, în adăposturile special create pentru găzduirea maidanezilor, a fost şi este şi acum zece lei, fiind cu 30% mai mare decât alocaţia de hrană a unui bolnav adult internat în spitalele din România. Ne punem fireasca întrebare: de ce Guvernul României nu a majorat şi alocaţia de hrană a bolnavilor internaţi în spitale? Dacă ambele Hotărâri de Guvern nr. 421/2008 şi nr. 429/2008 au fost emise în 2008, dacă ambele au reglementat nivelul alocaţiilor de hrană, de ce numai o hotărâre dintre cele două a fost abrogată? De ce nu s-a majorat şi alocaţia de hrană a pacienţilor? Hrana lor este pregătită cu alte alimente, cu utilităţi, combustibili şi cu forţă de muncă mai ieftine? În acest caz, legislaţia este discriminatorie.
 
În plus, este incorect ca statul să aloce o alocaţie de hrană mai mare unui deţinut decât unui bolnav. Este inuman să cheltuiască lunar mai mult cu un câine comunitar decât cu un pacient. Condiţiile actuale impun ajustarea alocaţiei de hrană, alocaţie care trebuia actualizată anual, dar care nu a mai cunoscut modificări din anul 2008. Ajustarea alocaţiei de hrană a bolnavilor este nu numai un act reparator, de decenţă, ci o reală necesitate care influenţează direct actul medical, iar grija pentru pacienţi ar trebui tratată cu prioritate.
 
Anul trecut a fost iniţiat un proiect de lege care propunea majorarea cu cel puţin 30% a sumelor alocate hranei pacienţilor internaţi în spitale, specificându-se că, de la apariţia hotărârii de Guvern din 2008 şi până în 2015, inflaţia a atins valori foarte mari. De asemenea, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în susţinerea promulgării actului normativ, a prezentat calculele justificate ale aspectelor care impuneau ajustarea alocaţiei de hrană. Proiectul de lege, deşi a fost adoptat de Senat, a primit  aviz negativ din partea fostului Guvern.
 
Speram ca, în înţelepciunea dumneavoastră, împreună cu reprezentanţii Executivului, să analizaţi cu obiectivitate cele semnalate şi, cu profesionalismul şi experienţa ce vă  caracterizează, să găsiţi soluţii reparatorii pentru a îndrepta cât mai urgent această situaţie“, a scris Petre Preda.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii