Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

”Aria mea de responsabilitate este focalizată pe capacitatea operaţională a Armatei” Șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, precizări pe tema pensiilor militare

ro

10 Aug, 2017 06:12 18666 Marime text


Aseară, generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, a făcut o serie de precizări, pe pagina sa de Facebook, pe tema pensiilor militare, una din cele mai dezbătute problele actuale.

Redăm integral întreaga postare:

În contextul în care agenda publică a ultimelor săptămâni a fost dominată de problematica pensiilor militare, existând numeroase comentarii pe această temă, simt nevoia să aduc unele clarificări, în părţile ce mă privesc.
 

Potrivit locului şi rolului pe care îl am în cadrul organismului militar, aria mea de responsabilitate şi decizie este focalizată pe capacitatea operaţională a Armatei.

 
Din această perspectivă, mi-am putut manifesta din plin cunoştinţele şi puterea conferite de funcţia pe care o deţin, operând dezvoltări în planul respectării angajamentelor militare pe care le avem ca membri NATO. Astfel, Armata României a participat cu succes la misiuni şi operaţii internaţionale sau desfăşurate pe teritoriul naţional, a căror complexitate a condus la o îmbunătăţire semnificativă a pregătirii militarilor, subunităţilor, unităţilor, marilor unităţi şi comandamentelor, la creşterea interoperabilităţii cu structurile aliate şi partenere şi al gradului de credibilitate a armatei şi, implicit, a României.
 
În altă ordine de idei, potrivit Constituţiei şi legilor ţării, militarii nu au voie să se implice în actul politic, iar şeful Statului Major General are obligaţia, atât în plan moral cât şi legal, să genereze şi să menţină un climat de ordine, disciplină şi stabilitate în armată, dar şi de încredere reciprocă între instituţie şi personalul său. Prin urmare, deşi nu deţin pârghii de exprimare politică, sunt profund încărcat de responsabilitatea militarului cu gradul cel mai mare din armată, către care se îndreaptă privirile camarazilor atunci când nivelul de satisfacţie salarială sau din pensii este unul dezavantajos în raport cu privaţiunile serviciului militar.

Nu am profilul omului care fuge de provocări sau care “rămâne în cort”, dar natura şi nivelul funcţiei mă obligă să fiu raţional şi să caut soluţii constructive, în care să se regăsească atât drepturile legitime ale militarului român, cât şi interesele generale ale societăţii, aşa cum sunt ele promovate de cei aleşi democratic, prin partidele politice şi organismele legal constituite ale puterilor statului.

 
Vă asigur că sunt călăuzit în viaţă de toate valorile militare şi civice pe care le-am asimilat de-a lungul carierei, că nu am cum să stau deoparte faţă de problemele cu care se confruntă personalul armatei de ieri sau de azi şi că foarte multe din lucrurile bune care se petrec în instituţia militară au în spate munca dedicată, consecvenţa şi asumările unor militari de carieră, legaţi sufleteşte de armată, chiar dacă deontologia profesională ne îndeamnă la discreţie şi modestie, iar din afară, poate, nu se simte atât de evident contribuţia fiecăruia dintre noi.
 
Voi face tot ce îmi stă în putinţă, astfel încât, prin forţa argumentelor, dialog constructiv, calm şi respect reciproc, dar şi animat de încrederea camarazilor, să determin factorul politic să adopte, într-un timp rezonabil, soluţii adecvate pentru toate inechităţile produse în ultimii ani pe fondul mutaţiilor legislative care au bulversat sistemul de pensii militare şi de salarizare.

Sursa text și foto: Facebook/IonelNicolaeCiuca
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cioanca Nicolaie 12 Aug, 2017 09:19 Cand deciziile politice afecteaza capacitatea operationala trrbuie sa interveniti ferm nu sa lasati unitatile fara cadre de conducerr cu experienta. Nu ati facut nimic sau nu se vede numic facut dupa cum actioneza factorul politic. Nu exista nici un comunicat prin care sa aratati diferenta dintre pensii speciale si si pensiile pe care le primim noi ca rezervisti. Lasati toti comentatori sa ne stimatizeze desi noi suntem in continuare militari ai armatei romane care raspundem prrzent daca este nevoie. A lua atitudine nu inseamna a face politica. Nu mai lasati ca armata sa fir calcata in picioare de persone care nu au habar despre ce vorbesc. Armata este respectata daca ii este aparata drmnitates. Asta trebuie sa faceti!