Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:22 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

APM Constanța anunță demararea proiectului „Luna Pădurii”. Ce rezervații forestiere sunt în județ

ro

17 Mar, 2021 00:00 1691 Marime text
  • Luna Pădurii este un proiect ce demarează între 15 martie și 15 aprilie
 
Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunță demararea proiectului „Luna Pădurii”, în tot județul Constanța, făcând referire la rezervațiile forestiere vaste din județ, cum ar fi Pădurile Hagieni, Fântânița, Murfatlar, Dumbrăveni, Canaraua Fetii, Esechioi, Cetate, Bratca, Celea Mare – Valea lui Ene și Recifii Jurasici Cheia. Perioada proiectului este de 15 martie – 15 aprilie 2021.
 
Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice și ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului și a factorilor decizionali, cu privire la importanța pădurilor, a rolului lor esențial în menținerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare își are începuturile înca din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecință firească a accentuării despăduririlor. In România, prima dată a fost organizată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instructiei Publice, sub denumirea „Sarbătoarea sădirii arborelui”.
 
Pădurea oferă adăpost și hrană multor viețuitoare, contribuie la menținerea regimului de temperatură și al precipitațiilor, la reducerea vitezei vântului, la diminuarea eroziunii solului și la evitarea alunecărilor de teren și a inundațiilor. Îmbogățește atmosfera în oxigen, ceea ce justifică denumirea de „plămân verde al Terrei“, are un efect purificator, reținând diferiți poluanți. Este și un important furnizor de materii prime (lemnul folosit în industria mobilei, a celulozei și a hârtiei, pentru construcții și drept combustibil), de alimente (fructe de pădure, ciuperci), plante medicinale. Pădurea a reprezentat dintotdeauna o sursă de relaxare, dar și de inspirație artistică pentru om.
 
În urma tăierilor masive și a unor incendii, suprafețele împădurite s-au redus, iar viețuitoarele din pădure au devenit tot mai rare sau chiar au dispărut. Vânatul excesiv a redus numărul indivizilor unor specii precum capra neagră, cerbul, vulturul pleșuv, cocoșul de mesteacăn etc. și a provocat dispariția zimbrului și a unor specii de vulturi. În zonele defrișate, versanții dealurilor și munților sunt expuși eroziunii solului, alunecărilor de teren și modificărilor climatice (intensificarea vântului).
 
În județul Constanța, fondul forestier cuprinde o serie de arii protejate forestiere, reprezentative din punct de vedere al biodiversității, aici fiind prezente numeroase tipuri de habitate de pădure, de silvostepă și stepă, habitate protejate la nivel european care adăpostesc specii lemnoase cu o valoare ecologică excepțională. Din totalul suprafeței de 38.305 ha a fondului forestier al județului nostru, peste 1.600 ha constituie arii naturale protejate la nivel național.
 
Toate rezervațiile forestiere (Pădurile Hagieni, Fântânița, Murfatlar, Dumbrăveni, Canaraua Fetii, Esechioi, Cetate, Bratca, Celea Mare – Valea lui Ene și Recifii Jurasici Cheia) fac parte și din Rețeaua Ecologică Europeană Natura 2000, a cărui scop principal este de a opri declinul diversității biologice prin conservarea pe termen lung a celor mai valororase și periclitate specii habitate de interes european.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii