Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANPC a verificat operatorii care comercializează echipamente electrice și electronice. Amenzi pe bandă rulantă!

ro

15 Oct, 2018 00:00 1729 Marime text
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 24 - 28.09.2018, o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale privind deșeurile de echipamente electrice și electronice. Au fost controlați 367  de operatori economici.
 
Valoarea produselor controlate a fost de 14.916.686 de lei. La 136 de operatori economici din cei 367 controlați, reprezentând 37%, s-au depistat abateri de la prevederile legale. Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 161 de sancțiuni, dintre care 107 avertismente și 54 de amenzi contravenționale. Valoarea totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la 221.400 de lei. S-au dispus 25 de măsuri de oprire temporară de la comercializare, pentru produse cu abateri în valoare de 124.091 de lei.
 

Ce abateri s-au constatat, inclusiv la Constanța

 
Au fost descoperite abateri de informare a consumatorilor, în momentul vânzării de echipamente electrice și electronice, cu privire la timbrul verde (costurile colectării, tratării și eliminării în condiții de protecție a mediului), prin evidențierea separată a acestor costuri, la 32 de operatori economici din județele Alba, Arad, Bacău, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Neamț, Prahova, Teleorman și Vaslui, reprezentând 8,71% din totalul controlat. De asemenea, inspectorii au mai găsit abateri de informare a consumatorilor, cu privire la obligația de a colecta separat deșeurile de echipamente electrice și electronice și de a nu le elimina la 34 de operatori economici, din județele Arad, Bacău, Bihor, Brașov, Cluj-Napoca, Hunedoara, Iași, Neamț, Sibiu, Satu Mare și Teleorman, reprezentând 9,26% din totalul controlat.
 
Alte abateri constatate au vizat: legalitatea funcționării, afișarea în mod vizibil a denumirii unității, a codului unic de înregistrare la registrul comerțului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societății pentru care este autorizată să funcționeze, precum și afișarea și respectarea orarului de funcționare, afișarea prețurilor și tarifelor, în mod vizibil și într-o formă neechivocă, ușor de citit, conform OG 21/1992 (r2), cu modificările și completările ulterioare.

Aceste abateri s-au constatat la 65 de operatori economici, din județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș, Tulcea și Vaslui), reprezentând 17,71% din totalul operatorilor economici controlați.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii