Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANM Trei informări meteorologice! Caniculă, în toată țara, până luni. Vor fi și fenomene de instabilitate

ro

03 Jul, 2020 11:29 2970 Marime text
  • Trei informări meteo au fost emise de specialiștii ANM
  • Vor fi perioade de disconfort termic, caniculă, dar și fenomene de instabilitate
Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis trei informări meteo de vreme severă.

Prima informare, valabilă astăzi, până la ora 20:00, face referire la disconfortul termic resimțit. În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, local în Moldova și estul Olteniei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent în jurul pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35…36 de grade.

A doua informare, face referire la instabilitate atmosferică. Un cod galben este valabil în intervalul 03 iulie, ora 10:30 – 04 iulie, ora 06:00. În intervalul menționat, în regiunile intracarpatice, sud-vestice, zonele montane, iar îndeosebi spre seară și noaptea și în cele nord-estice, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40...60 l/mp. De asemenea, meteorologii au emis un cod portocaliu pentru intervalul 03 iulie, ora 12:00– 04 iulie, ora 02:00, pentru zonele Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei. În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 80...90 km/h), vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 35...40 l/mp și pe arii restrânse 50...70 l/mp.

O a treia informare meteorologică este valabilă între 04 iulie, ora 11:00 – 06 iulie, ora 10:00, fiind vizate fenomene precum caniculă și disconfort termic. În intervalul menționat, în regiunile sud-estice vremea va fi caniculară, disconfortul termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade. În restul teritoriului, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp și izolat 40 l/mp.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii