Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:26 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasadorul Africii de Sud în România, fost luptător anti-apartheid Constanţa s-ar putea înfrăţi cu oraşul sud-african Durban

ro

20 Feb, 2015 00:00 2630 Marime text
Thenjiwe Ethel Mtintso, ambasadorul Republicii Africa de Sud în România, a efectuat, ieri, o vizită la Constanţa, context în care s-a întâlnit cu prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin, şi cu viceprimarul Decebal Făgădău. Personalitate marcantă a politicii sud-africane, Thenjiwe Ethel Mtintso este fost jurnalist, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe politice şi Sociologie a Universităţii din Witwatersrand. Militant pentru apărarea drepturilor femeii, diplomatul a făcut şi continuă să facă parte din numeroase asociaţii şi organizaţii de prestigiu: Reprezentanţa Congresului Naţional African în Uganda, Comitetul Permanent pentru Apărare, Adunarea Constituţională a Africii de Sud, Comisia pentru Egalitatea între sexe, Consiliul Bisericilor din Africa de Sud. Impresionant este faptul că ambasadorul Republicii Africa de Sud în România a fost susţinător al mişcării anti-apartheid, fiind în mai multe rânduri exilată.

Evenimentul de ieri a reprezentat un prim contact cu autorităţile constănţene. Cu această ocazie, Thenjiwe Ethel Mtintso şi-a exprimat dorinţa perfectării unei colaborări între Africa de Sud şi Constanţa. Mai exact, conform declaraţiilor lui Ion Constantin, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa, diplomatul a abordat teme economice şi culturale.
În această ordine de idei, este de aşteptat ca, în viitorul apropiat, pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului Local Constanţa să regăsim un proiect de hotărâre ce vizează înfrăţirea municipiului Constanţa cu un oraş din Africa: „Excelenţa Sa a venit cu mai multe propuneri de colaborare. Una dintre acestea face referire la o înfrăţire între municipiul Constanţa şi oraşul Durban din Africa de Sud, înfrăţire care să aibă în vedere mai multe aspecte: o colaborare comercială, legată de Port, o colaborare la nivel universitar, implicare activă în zilele emblematice pentru Africa de Sud - Mandela Day, Luna Tineretului şi Luna Luptei împotriva discriminării femeilor, în care să implicăm asociaţii de tineri din Constanţa“, a declarat, la finalul întâlnirii, Decebal Făgădău, viceprimarul municipiului Constanţa.

Umanismul lui Mandela

Spre deosebire de alţi diplomaţi străini care au discutat cu reprezentanţii administraţiei publice locale din Constanţa, Thenjiwe Ethel Mtintso, ambasadorul Republicii Africa de Sud în România, a vorbit nu doar despre aspectele oficiale ale vizitei, ci şi despre umanismul lui Nelson Mandela, a cărui idee de bază era „Exist pentru că tu exişti, exişti pentru că eu exist“.
Nu mai puţin important, ambasadorul a mărturisit că, în opinia sa, femeile din România sunt foarte slab reprezentate în Parlament, dar şi în mediul universitar şi în cel de afaceri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii