Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agathon îi ţine isonul lui Mazăre

ro

29 Oct, 2012 01:00 3226 Marime text
Agathon_-_Dan_Matei_Agathon_1.jpgFostul ministru al Turismului, actual preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), Dan Matei Agathon, îl susţine pe primarul Radu Mazăre, în ideea de a crea la Constanţa şi Mamaia o zonă liberă de taxe.

„Dacă va fi bine gândit, proiectul acestei zone speciale va transforma litoralul românesc într-unul fără concurenţă în Europa şi va da posibilitatea unei dezvoltări fără precedent a turismului românesc la Marea Neagră", a afirmat Agathon într-un comunicat de presă. Mai mult, reabilitarea Peninsulei după modelul centrului istoric din Bucureşti a fost deja demarată, iar acest gen de investiţii oferă posibilitatea prelungirii sezonului turistic şi a creşterii atractivităţii zonei pentru o lungă perioadă a anului.
„Tot angrenajul de restaurante, cafenele, cluburi şi magazine care se înfiripă într-un asemenea centru turistic are menirea de a atrage turişti pe toată perioada anului şi de a pune în valoare frumuseţea arhitecturală şi istoria străveche a locului", a adăugat fostul ministru. Totodată, Dan Matei Agathon a atras atenţia că taxarea mai mare decât în zonele turistice direct concurente, cum ar fi cele din Bulgaria, care practică un TVA de 9% la serviciile turistice, este singurul impediment în propulsarea litoralului românesc, obligat la această oră să facă faţă unei presiuni „neloiale" a preţurilor din străinătate, câtă vreme serviciile de la noi sunt taxate de aproape trei ori mai mult.

„Curajul de a sparge canoanele"

Simpla înfiinţare a unei zone libere de taxare în partea cea mai căutată de litoral de la noi ar dubla efectiv veniturile din turism ale României pentru că ar atrage investiţii masive, ar aduce în sfârşit turiştii străini prin preţurile fără concurenţă şi ar asigura permanenţa activităţii, reduse în general, până în prezent, la sezonul estival, consideră preşedintele FPTS.
Existenţa şi dezvoltarea unei reţele de cazinouri în această zonă va avea menirea de a atrage turiştii cu bani care vor cheltui mult şi în restul sejurului, argumentează el. „România trebuie să aibă curajul de a sparge canoanele şi de a se prezenta într-o lumină favorabilă, devenind atractivă printr-o asemenea zonă de fiscalitate redusă care acţionează ca un magnet pentru turişti şi investitori. Numai asemenea iniţiative extrem de curajoase pot debloca inerţia economiei româneşti şi transforma turismul românesc într-o atracţie europeană. Fără o ofertă şocantă şi unică din punct de vedere al facilităţilor fiscale, turismul şi litoralul românesc nu vor putea depăşi nivelul mediu de dezvoltare din prezent, după cum nu vor putea concura cu ofertele din ţările care investesc în turism miliarde de euro anual", a subliniat Agathon.

Legea şi puterea

Agathon_-_Dan_Matei_Agathon.jpg

În opinia acestuia, România poate atrage investiţii similare doar prin scutiri radicale de taxe, fapt care ar propulsa-o în fruntea clasamentului.
„Este nevoie doar să renunţăm la idei preconcepute şi la temeri nejustificate şi să avem măcar o dată curajul, în ultimii 20 de ani, să realizăm ceva ce alţii nu au îndrăznit să facă", a concluzionat el. chiar la finele săptămânii trecute, primarul Radu Mazăre a vorbit despre planurile sale: „Sunt în studiu, aşa cum am mai precizat, de a reuşi să fac o zonă fiscală specială pentru cazinouri în zona Constanţa, Mamaia şi Sulina", a declarat Mazăre. Asta însemnă nişte taxe, dacă în ţară sunt de 100 de lei pentru cazinouri, aici vor fi de 5 lei sau de 10 lei. (...) Legea aceasta va trece, bineînţeles, dacă noi vom fi la putere. Dacă nu vom fi la putere, nu va trece".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii