Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acțiune a ITM Constanța. Zeci de amenzi, aplicate

ro

15 Dec, 2020 14:14 1894 Marime text
  • ITM Constanța a derulat acțiunea de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru  îmbunătățirea securitații  și protecția sanătății lucrătorilor.
  • Peste 40 de amenzi au fost aplicate.
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Ispecției Muncii pentru anul 2020, aprobat de  Dantes Nicolae BRATU - Inspector General de Stat, în trimestrul II și IV s-a derulat acțiunea de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru  îmbunătățirea securitații  și protecția sanătății lucrătorilor  care pot fi expuși unui potețial risc datorat atmosferelor explozive în  silozurile de cereale, fabricile de produse de brutărie și produse de panificație, fabricile de nutreţuri pentru hrana animalelor, fabricile de băuturi alcoolice, fabricile de mobilă și stațiile de distribuție a carburanților auto.

In activităţile de recepţionare, condiţionare, conservare, păstrare şi valorificare a produselor agricole, fabricare a pâinii, nutreţuri combinate, băuturi alcoolice, mobilă şi staţii de distribuţie a carburanţilor auto, riscul cel mai mare este reprezentat de producerea în anumite condiţii a autoaprinderilor şi mai ales, a incendiilor şi exploziilor deosebit de puternice.

Atât autoaprinderile cât şi incendiile care pot fi generate sunt pericole majore care uneori pot fi subestimate.

Acțiunea a avut ca obiectiv principal creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă în societăţile comerciale din domeniile de activitate menţionate mai sus.

Diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatori și lucrători este un alt obiectiv al acestei acțiuni de control și nu în ultimul rând eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activităţile specifice  societăţilor comerciale din domeniile de activitate vizate de acţiune.

 Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului securitate și sănătate în muncă au controlat în perioada iunie – august  un număr de 18 angajatori,  cu un numar total de 2607 salariați. Au fost depistate 43 de neconformități pentru  s-au dispus măsuri de remediere și  s-au aplicat 42 de sancțiuni contravenționale constând în avertismente și amenzi în valoare de 3.500 lei. In perioada octombrie – noiembrie s-a trecut la ultima etapa din aceasta acțiune în care s-a verificat  îndeplinirii măsurilor dispuse în etapa de control.

  Deficiențe constatate :  Neactualizarea instrucțiunilor proprii privind protecția împotriva exploziilor .

Sursă foto: ZIUA de Constanța.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii