Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:04 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acolo unde cultură nu e, nimic nu e De ce renunţă CJC la evenimentele culturale?

ro

13 Mar, 2013 00:00 2351 Marime text
Consilierii judeţeni au aprobat, ieri, în şedinţă ordinară, proiectul privind Protocolul de colaborare dintre Consiliul Judeţean Constanţa şi Fundaţia „Fantasio” în vederea organizării Programului de evenimente culturale pe anul 2013.
Potrivit proiectului de hotărâre,  Programul de evenimente culturale pe anul 2013 va cuprinde: Festivalul Naţional de Film de la Mamaia 2013, Concursul de pictură organizat de Ziua Internaţională a Copilului 1 iunie 2013, Programul Cultural Educativ pentru Copii şi Tineret din judeţul Constanţa şi Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean 2013.

Articolul 4 al proiectului de hotărâre prevede că pentru aceste evenimente va fi alocată suma de 1.000.000 de lei şi că „restul finanţării va fi asigurat din fonduri ale Consiliului Judeţean Constanţa, ale Fundaţiei Fantasio, din subvenţii şi din sponsorizări”.
Dacă facem o comparaţie cu acelaşi proiect aprobat în februarie 2012, vom constata nu doar faptul că CJC-ul alocă mai puţini bani pentru evenimentele culturale, dar şi că acestea din urmă au... intrat la apă.

Printre acţiunile cuprinse anul acesta în Programul de evenimente culturale nu mai figurează Festivalul Naţional al Orchestrelor de Lăutari, Programul „Donează o carte pentru copiii din mediul rural”, Preselecţia pentru Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2012 - Campania „Mamaia caută o vedetă”, Preselecţia pentru Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc Mamaia 2012 - Campania „Folclor... la mare căutare”. Acelaşi proiect era prevăzut, anul trecut, cu un buget de 3.000.000 lei. Aşadar, de la un an la altul, evenimentele culturale din Constanţa par să... intre la apă. Aşa cum constatăm, o parte dintre ele dispar pur şi simplu. E drept, galeria de evenimente este cvasi-culturală, căci cu greu putem considera o acţiune de genul Sărbătorii Recoltei şi Vinului Dobrogean ca fiind o expresie fidelă a culturii tomitane. Deloc întâmplător, această sărbătoare e găzduită de Pavilionul Expoziţional Constanţa, administrat tocmai de Fundaţia „Fantasio”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Fals ! 13 Mar, 2013 08:46 In toamna anului 2012,orasul Navodari a fost gazda unui eveniment cultural important.La eveniment a participa si culturnikul sef al Romaniei,fostul ministru Hasotti.Tin minte ca s-au organizat doua concursuri:1-concursul de beuturi alcoolice si 2-intreceri marinaresti.La primul concurs a castigat un navodarean care a reusit sa traga 50 de pahare cu vin in 50 de secunde iar la intrecerile marinaresti au castigat oieri marinari din Marginimea Sibiului