Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Academia Română Conferință de presă – Achiziționarea unui set de manuscrise și documente Mircea Eliade

ro

20 Apr, 2021 14:58 2795 Marime text
  • Conferința de presă este prilejuită de cumpărarea de către Academia Română, în data de 7 aprilie 2021, a unui număr de 17 manuscrise s emnate Mircea Eliade, între care se află studiul „Umanismul indian“, eseul „Misterele și inițierea orientală“, traducerea lucrării „Ispitirea diavolului“ de Giovanni Papini, caiete manuscris precum „Din carnetul unui cercetaș“ și „Amintiri din retragere“, alte eseuri, schițe, rezumate sau texte care au stat la baza câtorva conferințe susținute la Radio București în perioada 1932 1938.
Academia Română a organizat marți, 20 aprilie 2021, ora 13.00, conferința de presă cu tema Achiziționarea unui set de manuscrise și documente Mircea Eliade.

Conferința a fost susținută de acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și acad. Răzvan The odorescu, vicepreședinte al Academiei Române, și va avea loc la sediul din Calea Victoriei 125, Clubul Academicienilor.

Conferința de presă este prilejuită de cumpărarea de către Academia Română, în data de 7 aprilie 2021, a unui număr de 17 manuscrise s emnate Mircea Eliade, între care se află studiul „Umanismul indian“, eseul „Misterele și inițierea orientală“, traducerea lucrării „Ispitirea diavolului“ de Giovanni Papini, caiete manuscris precum „Din carnetul unui cercetaș“ și „Amintiri din retragere“, alte eseuri, schițe, rezumate sau texte care au stat la baza câtorva conferințe susținute la Radio București în perioada 1932 1938.

Majoritatea scrierilor aparțin perioadei de adolescență și tinerețe a savantului român, începând cu anul 1922, când Mircea E liade avea doar 15 ani. Odată cu acestea au fost cumpărate câteva scrisori primite de la profesorul său Constantin Rădulescu Motru, de la Constantin Noica și Surendranath Dasgupta, corespondență cu jurnalistul Horia Stanca din anii în care Eliade a lucrat ca angajat cultural pe lângă Legația Regală a României la Lisabona.

Decizia Academiei Române de a achiziționa acest set de manuscrise vine să confirme demersul inițiat în anul 2019 de dr. Eugen Ciurtin, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor al Ac ademiei Române, susținut de dr. Bogdan Tătaru Cazaban, director al acestui institut, și prof. univ. Bogdan Crețu, directorul Institutului de Filologie Română „A. Philippide“, Filiala Iași a Academiei Române, care semnalau printr o petiție națională, alătur i de alți intelectuali români, riscul risipirii bogatului fond documentar lăsat în custodia familiei de către Mircea Eliade la plecarea sa din România.

Manuscrisele achiziționate vor fi expuse în ziua conferinței de presă la Clubul Academicienilor, apoi vor fi donate Bibliotecii Academiei Române, urmând să completeze, astfel, fondul Mircea Eliade deja existent la Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și să pună bazele constituirii unei arhive publice Mircea Eliade, la dispoziția cercetătorilor operei sale, informează Academia Română.

Sursa foto: Facebook/ Academia Română
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii