Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Abuzul în serviciu, dezincriminat de o instanţă. 28 de inculpați, achitati. Decizia nu este definitiva

ro

07 Mar, 2017 12:46 2261 Marime text
Magistraţii de la Tribunalul Alba au achitat astăzi 28 de inculpaţi acuzaţi de abuz în serviciu. Decizia instanţei, care nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Alba, are la bază decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016, prin care a fost dezincriminat parţial abuzul în serviciu.

În acest dosar, 28 de persoane au fost trimise în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, dar şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălarea banilor. Suspecţii sunt foşti angajaţi ai BCR Alba, prejudiciul fiind stabilit la 11.336.000 euro. Aceştia sunt acuzaţi că și-au încălcat atribuțiile de serviciu cu prilejul activităților de aprobare a creditelor și/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce privește firmele administrate sau reprezentate de inculpați.

Reamintim că, decizia Curţii Constituţionale nr. 405/2016 a stabilit că dispoziţiile articolului 297 alineatul 1 din Codul Penal privind abuzul in serviciu sunt constituţionale, însă în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” se înţelege „indeplineşte prin încălcarea legii”.

Mai exact, în decizia CCR se arată că „neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară - legi şi ordonanţe ale guvernului”. "


Sursa foto cu rol ilustrativ: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii