Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:23 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost publicat regulamentul sitului Natura 2000 Marea Neagră. Cât ține situl. Localizare. Interdicții

ro

26 Nov, 2016 03:49 2873 Marime text
Ieri, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 951/25.XI.2016, Ordinul 1.187, din 26 iunie anul acesta, privind aprobarea Planului de management și a Regulamentului sitului natura 2000 Marea Neagră.
 
Actul normativ este semnat, pentru ministrul mediului, apelor și pădurilor, de secretarul de stat, la vremea aceea, Viorel Traian Lascu.

Ce sunt siturile Natura 2000

Siturile Natura 2000 sunt ariile naturale protejate ale căror scopuri sunt conservarea, menținerea și, acolo unde este cazul, readucerea într-o stare de conservare favorabilă a speciilor de păsări și a habitatelor specifice, desemnate pentru protecția speciilor de păsări migratoare sălbatice, mai ales a celor prevăzute în anexele nr. 3 și 4 A la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, cu modificările și completările ulterioare, potrivit paginii oficiale a ministerului mediului.

În mare, obiectivele planului de management vizează asigurarea unui stări favorabile de conservare a speciilor de interes conservativ comunitar, gestionarea durabilă a resurselor naturale și conservarea peisajului actual prin menținerea și încurajarea activităților antropice tradiționale.

Scopul acestui Plan de management este menținerea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor pentru care a fost declarat Situl Natura 2000 ROSPA0076 Marea Neagră, în contextual dezvoltării durabile a comunităților locale ce se găsesc pe teritoriul sitului, potrivit Regulamentului sitului postat pe www.mmediu.ro.

Unde este situl Marea Neagră

Situl Natura 2000 ROSPA0076 Marea Neagră se află în extremitatea sud-estică a României și se întinde de la nord la sud ca o bandă de lățime variabilă suprapusă în principal peste zona marină, urmând linia litoralului și pornind din zona Sulina până în sudul litoralului la granița cu Bulgaria, mai scrie în documentele publice la care făceam referire mai înainte.

Se învecinează cu teritoriul administrativ al judeţelor Constanţa şi Tulcea. fiind poziționat de-a lungul ţărmului Mării Negre, cu unele întreruperi, în zonele cu desfăşurare de activităţi economice, industriale şi de transport.

Întinderea Sitului Natura 2000 ROSPA0076 Marea Neagră este spre est de linia de demarcare a ţărmului în largul Mării Negre până la izobata de 22 de metri.

Localități învecinate sitului: 

- în județul Constanţa: 12 localități - comuna Limanu, municipiul Mangalia, comuna Costinești, comuna 23 August, comuna Tuzla, Eforie, comuna Agigea, municipiul Constanța, Năvodari, comuna Corbu, comuna Istria, comuna Mihai Viteazu;
- în județul Tulcea: 4 localități - comuna Jurilovca, comuna Murighiol, Sulina, comuna Sfântu Gheorghe.

Desigur, în Regulament sunt introduse și o serie de interdicții referitoare la activitatea de pescuit comercial sau sportivă, la vânătoare, depozitarea de deșeuri, activităților recreative cu ambarcațiuni, concursuri diverse, plajă, turism, etc.  
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii