Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:03 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„A făcut să dispară unele documente contabile“ Asociatul unic al SC Geanina şi Bebe SRL, obligat să achite 4.104 lei către propriul SRL

ro

31 Aug, 2015 00:00 2251 Marime text
Liliana Chiriac, în calitate de administrator statutar al SC Geanina şi Bebe SRL, a fost obligată de instanţă să suporte pasivul societăţii, în cuantum de 4.104 lei. Suma obţinută prin executare va intra în averea societăţii debitoare SC Geanina şi Bebe SRL.
 
Pe data de 6 decembrie 2013, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa a solicitat Tribunalului Constanţa atragerea răspunderii patrimoniale a Lilianei Chiriac, în calitate de administrator statutar al societăţii debitoare Geanina şi Bebe SRL. Potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenţă din 28 august 2015, în motivarea cererii, reclamanta a arătat că administratorul statutar al societăţii debitoare se face vinovat de următoarele fapte: a ţinut o contabilitate fictivă, a făcut să dispară unele documente contabile şi nu a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea. Aşa cum reiese din declaraţia de creanţă depusă de AJFP Constanţa la dosarul cauzei, societatea nu şi-a achitat obligaţiile de plată în termenul legal, ceea ce a generat majorări şi penalităţi, iar acest aspect nu poate fi decât consecinţa unui management defectuos şi a lipsei de interes al administratorului cu privire la plata datoriilor către bugetul de stat. „Din raportul lichidatorului judiciar rezultă că Liliana Chiriac nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută de art. 28 din Legea 85/2006, întrucât lichidatorul nu a intrat în posesia documentelor financiar-contabile ale societăţii debitoare, ceea ce poate duce la concluzia că aceasta nu a ţinut contabilitatea în conformitate cu dispoziţiile legale în materie“, se mai arată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Totodată, lichidatorul judiciar a precizat că societatea debitoare, de la înfiinţare - 2007 - şi până în prezent, nu a depus niciun bilanţ contabil. Administratorul societăţii nu a răspuns în niciun fel notificărilor lichidatorului judiciar în vederea predării actelor financiar-contabile ale societăţii şi debitului înregistrat de societate.

Ce susţine pârâta în apărarea sa


Liliana Chiriac a declarat, potrivit Buletinului Procedurilor de Insolvenţă, că, deşi în actele constitutive ale societăţii a figurat ca unic asociat şi administrator, în fapt, administrarea societăţii a fost făcută de Virgil Costel Buşu, în baza procurii autentificate sub nr. 412/09.06.2010 la BNP Ene Claudiu, ea personal neavând suficiente cunoştinţe pentru desfăşurarea unei activităţi comerciale. Analizând lucrările dosarului, instanţa a precizat că, potrivit relaţiilor de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Liliana Chiriac a înfiinţat societatea comercială Geanina şi Bebe SRL la data de 7.12.2007, având ca obiect de activitate „construcţii şi reparaţii nave“, fiind asociat unic şi administrator. Cu toate că administratorul în fapt a fost Virgil Costel Buşu, Liliana Chiriac, în calitate de administrator statutar, avea obligaţia de a supraveghea activitatea mandatarului său, răspunderea pentru evidenţa contabilă aparţinând administratorului de drept. Aşa cum rezultă din raportul lichidatorului judiciar şi din evidenţa Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Constanţa, pârâta nu a înregistrat bilanţuri anuale pe toată perioada de funcţionare a societăţii. Faţă de aceste considerente, instanţa a admis cererea formulată de creditoarea Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa şi a dispus ca pasivul debitoarei SC Geanina şi Bebe SRL, în cuantum de 4.104 lei, să fie suportat de pârâta Liliana Chiriac. Sumele obţinute prin executare împotriva pârâtei vor intra în averea debitoarei SC Geanina şi Bebe SRL şi vor fi destinate acoperirii pasivului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii