Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:40 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A dansat şi pe scena constănţeană Bogdan Nicula, unul dintre cei mai talentaţi tineri balerini români, a pierdut lupta cu boala

ro

23 Jun, 2015 00:00 2639 Marime text
Bogdan Nicula, unul dintre cei mai talentaţi tineri balerini români, a murit, duminică. Artistul suferea de scleroză laterală amiotrofică (ALS), iar în ciuda eforturilor de salvare depuse în ultimele luni de medici, familie, prieteni şi colegi, Bogdan Nicula s-a stins din viaţă la doar 35 de ani.
 
Bogdan Nicula a dansat pe marile scene ale lumii. În 2008, a urcat pe celebra scenă a Teatrului Balşoi din Moscova. În iulie 2014, realiza coregrafia şi regia spectacolului „Noi Origini“, pentru ca, la sfârşitul anului, să afle că suferă de o boală extrem de gravă, ALS.
 
În ultimele luni, sute de oameni s-au solidarizat cu familia, prietenii şi colegii artistului, şi au participat la numeroase spectacole caritabile organizate pentru strângerea celor 50.000 de euro, sumă necesară transplantului cu celule stem.
 
Opera Naţională Bucureşti a anunţat că îndrăgitul balerin român Bogdan Nicula „a plecat să danseze în ceruri“.
 
Sub motto-ul „Arta poate fi salvată doar prin salvarea celor care o fac o posibilă“, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ din Constanţa și Asociația Culturală SpectacolArt din București au sprijinit campania umanitară dedicată lui Bogdan George Nicula. Din păcate, starea artistului era foarte gravă, boala avansând de patru ori mai repede decât în mod normal.
 
„A fost lovit de o boală grea, necruțătoare. Știu că s-au adunat foarte mulți oameni pentru a-l ajuta. Sunt momente în care nu avem nicio putere. Este greu! A fost un balerin excepțional! Îmi pare rău pentru familia lui, pentru el că avea viața înainte și mai avea ani frumoși în care putea să își ducă mai departe cariera. Îmi pare nespus de rău și de multe ori mi se pare așa de nedrept că oamenii buni se duc și lasă un gol care nu poate fi acoperit niciodată. Este un sentiment de regret și durere, pentru că se pierd oameni buni. De data aceasta, nu a fost vina nimănui. Este o boală foarte grea, foarte rară și se pare că este o boală fără șanse de vindecare. Dar noi am sperat cu toții, în toată perioada aceasta, când s-au dat spectacole pentru el. Toate teatrele din țară s-au mobilizat, s-au gândit la el și l-au îmbărbătat. Dar probabil că a fost prea puțin. Este greu și întotdeauna oamenii valoroși lasă locul acela gol pe care nu îl poate ocupa nimeni. Toți or să îl poarte în gând și în inimă și își vor aminti de el și de ceea ce a realizat și de momentele minunate de pe scenă. Cuvintele sunt prea puține și fără folos. Condoleanțe întregii familii!“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, directorul Teatrului „Oleg Danovski“ din Constanţa, Daniela Vlădescu.

Mesaje de pe Facebook

Persoane care l-au cunoscut personal sau nu, prieteni, colegi, cu toții și-au exprimat profundul regret cu privire la dispariţia artistului, pe pagina sa de Facebook. Redăm mai jos câteva dintre acestea.

 
„R.I.P. Bogdan. Ești într-o lume mai bună acum. Nu te vom uita, ca om și artist, rămâi pentru totdeauna în inimile noastre“.
 
„A dat iubire şi a fost iubit! Flacăra intensă...“
 
„Minunate momente... fericirea lui Bogdan era în a crea!“
 
„A sădit bucuria baletului în atâţia copii şi tineri care cu siguranţă vor şti să ducă mai departe, vor trebui...“
 
„R.I.P., Bogdan. Sunt fericit că ne-am revăzut vara trecută. O să-mi fie dor de tine. Condoleanţe familiei!“
 
Bogdan George Nicula a fost absolvent al Liceului de Coregrafie „Floria Capsali“ din Bucureşti şi a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Teatru şi Film „I.L. Caragiale“ - secţia Coregrafie. După terminarea liceului, a fost angajat la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ din Constanţa, unde a interpretat roluri solistice în balete precum „Lacul lebedelor“ sau „Spărgătorul de nuci“, dar şi în producţii de dans contemporan precum „Metropolis“, în coregrafia lui Sergiu Anghel, şi „Requiem“, în coregrafia lui Gigi Căciuleanu.
 
În anul 2001, şi-a început cariera pe scenele din străinătate ca solist principal al Ballet Mainz, apoi al Ballet am Rhein din Düsseldorf, Germania (director artistic, Martin Schläpfer) şi a participat la producţii pentru televiziune ale companiei din Mainz, la Arte, ZDF şi 3sat. În anul 2009, a dansat în cadrul evenimentului „1000 Years Dome Mainz“, desfăşurat în Domul din Mainz, spectacolul fiind transmis de televiziunea germană naţională ZDF. În 2008, a avut ocazia de a dansa pe scena Teatrului Balşoi din Moscova, la Gala Premiilor „Prix de Benois“. În cadrul evenimentului, Bogdan Nicula a prezentat un solo din baletul „Streichquartett“, în coregrafia lui Martin Schläpfer.
 
Sursa foto: Facebook
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii