Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:32 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

96 de ani de la Marea Unire Constănţenii au cinstit memoria celor care s-au jertfit pentru făurirea României unite (galerie foto)

ro

02 Dec, 2014 00:00 3046 Marime text


Dobrogenii au sărbătorit, ieri, Ziua Naţională a României, prin ceremonii militare şi religioase. Autorităţile au depus coroane de flori la monumentele eroilor din Constanţa, Mangalia, Tulcea, Babadag şi Brăila, iar toate navele militare au arborat Marele Pavoaz.

Cu ocazia acestui eveniment de mare însemnătate pentru istoria României, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, a organizat, ieri, un ceremonial militar-religios, desfăşurat la Monumentul Eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, din Cimitirul Central Constanţa. La manifestare, care a debutat cu slujba oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, au participat prefectul judeţului, Radu Volcinschi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Darie, prim-vicepreşedintele PNL, Dănuţ Culeţu, preşedintele PMP Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, deputatul Mihai Tararache, liderii formaţiunilor de tineret ai PSD şi PNL, Costin Răsăuţeanu, respectiv Bogdan Bola, alături de asociaţii de rezervişti şi reprezentanţii minorităţilor conlocuitoare. De asemenea, şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ al judeţului Constanţa au participat la acţiunile organizate pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României.
La finalul ceremonialului, au fost depuse coroane, omagiu adus eroilor. În garnizoană Mangalia, s-a desfăşurat ceremonialul militar şi religios cu depuneri de coroane de flori la Complexul Monumental din Piaţa Republicii. Seara, locuitorii din Mangalia au asistat la solemnitatea retragerii cu torţe a militarilor din Forţele Navale. Reprezentanţii Forţelor Navale au participat şi ei la  ceremonialul militar şi religios cu depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol şi la Paradă Militară organizată în Piaţă Constituţiei din Bucureşti. Ziua Naţională a României a fost marcată şi de efectivele din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“, care au participat la manifestările prilejuite de această celebrare, prin prezentarea unor exerciţii demonstrative şi a tehnicii din dotare şi prin defilarea unei subunităţi în localitatea Cumpăna.

Tulcea, în haine de sărbătoare

Luni dimineaţă, începând cu ora 10.00, autorităţile locale din Tulcea au sărbătorit, în Piaţa Tricolorului din municipiul Tulcea, Ziua Naţională a României. La eveniment au participat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, vicepreşedinţii CJ Tulcea, Cosmin Boiangiu şi Vasile Strat, prefectul Marin Bădiţă, primarul Constantin Hogea, parlamentari de Tulcea, reprezentanţi ai militarilor în rezervă şi în retragere, ai veteranilor de război, ai serviciilor deconcentrate. Ceremonialul a început cu o scurtă slujbă în amintirea celor care s-au jertfit pentru făurirea României unite. Au urmat, apoi, depunerea de coroane de flori în amintirea celor care şi-au pierdut vieţile pentru întregirea statului român, iar evenimentele s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Proclamaţia de la Alba Iulia de pe 1 decembrie 1918

Declaraţia asumată pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, prevedea „deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare, egală îndreptăţire şi deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din Stat, înfăptuirea desăvârşită a unui regim curat democratic pe toate tărâmurile vieţii publice, desăvârşită libertate de presă, asociere şi întrunire, libera propagandă a tuturor gândurilor omeneşti“. Ziua Naţională a României este sărbătorită, începând cu anul 1990, la data de 1 decembrie. Însă, între 1866 şi 1947, acest eveniment a fost celebrat la data de 10 mai, apoi, între 1948 şi 1989, Ziua Naţională a României era sărbătorită pe 23 august. Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, arăta că Ziua Naţională a României va fi celebrată la data de 1 decembrie. Prevederea a fost reluată de Constituţia României din 1991, articolul 12, alineatul 2. De 1 Decembrie, în fiecare an, este celebrată unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România, înfăptuită în 1918, respectiv Proclamaţia de la Alba Iulia (Rezoluţiunea Adunării Naţionale), care a avut loc la data de 1 decembrie 1918. Altfel spus, 1 Decembrie, Ziua Națională a României, reprezintă data la care, în anul 1918, a avut loc, la Alba Iulia, Marea Unire a românilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii