Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

40 de ani de la pornirea instalațiilor Rafinăria Petromidia, la ceas aniversar. Cum a fost celebrat evenimentul (galerie foto)

ro

06 Sep, 2019 00:00 2360 Marime text
Rafinăria Petromidia Năvodari a sărbătorit 40 de ani de activitate, printr-o ceremonie de amploare, care a strâns, ieri, în localitatea vecină a Constanței, oficiali, jurnaliști și invitați de pe două continente, din România, Moldova, Bulgaria, Georgia și Kazahstan.
 
Investițiile ample au ridicat în cele mai prestigioase topuri compania pe care KazMunayGas a dezvoltat-o masiv în ultimul deceniu, de la preluarea acțiunilor Grupului Rompetrol.
 
Evenimentul de celebrare a celor 40 de ani de activitate a Petromidia a debutat cu vizitarea Midia Marine Terminal, aflat la 5 mile distanță de Portul Midia. Muncitorii de la fața locului au punctat că partea interesantă se află sub apa Mării Negre, peste 400 de nave vizitând terminalul în ultimii 10 ani, capacitatea fiind de aproximativ 60 de nave pe an. Sistemul rezistă la 600 de tone, fiind baliza prinsă cu un sistem de 6 lanțuri de ancore, baliză care stă în poziție doar din greutatea lanțurilor. Adâncimea în acel punct este de 25 de metri. O navă încărcată de țiței se conectează la respectiva baliză prin cele două furtunuri de dimensiuni mari și descarcă materia în acel punct, care este transferată prin conducte.
 
Ceremonia a luat startul în jurul orei 12, o fanfară cântând pentru animarea publicului prezent. Un moment important a fost acela când Zhanat Tussupbekov, CEO KMG International, a primit diploma de excelență din partea Ministerului Energiei din Kazahstan, dar și o medalie de onoare din partea KazMunayGas.
 
În sală a fost prezent și primarul din Năvodari, Florin Chelaru, care, în premieră, a anunțat că va fi reabilitat drumul dintre Năvodari și rafinărie, drum care se află în subordinea Primăriei pe o distanță de 1,5 kilometri.
 

Cum a pornit rafinăria

 
Petromidia a pornit pe 29 iunie 1979 prima instalație. Este prima zi în care s-a prelucrat țiței, momentul fiind marcat de pornirea instalației de distilare atmosferică împreună cu facilitățile din fluxul tehnologic, parcul de țiței, de benzină, motorină, păcură. Produsele rezultate se vindeau pe piața internă și la export prin terminalul din Constanța. De atunci, lucrurile au mers doar în direcție crescătoare. În anul 2018, au fost doborâte 11 recorduri, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere obținute (5,78 milioane tone), producția de benzine (1,36 milioane tone) și motorine (2,75 milioane tone), combustibil de aviație (317 mii tone) sau gradul de utilizare a capacității de rafinare (91,98%).
 
Rafinăria are cel mai mare randament de produse albe din regiune – 86,2% și se situează pe locul 9 din cele 250 de rafinării din Europa și Africa, potrivit unui studiu realizat de Wood MacKenzie în anul 2018. În perioada 1978-2019, Petromidia a procesat un volum total de 122,8 milioane de tone de materii prime și 3,1 milioane în prima jumătate a acestui an, obiectivul pentru anul 2019 fiind atingerea unui alt record istoric de 6,1 milioane tone.
 

Proiecte pentru dezvoltare

 
De la preluarea Rompetrol de către KazMunayGas, au fost realizate investiții totale de peste 1,6 miliarde de dolari. Din această sumă, aproximativ 1 miliard de dolari a fost direcționat către Petromidia, iar cel mai amplu proiect, în valoare de 450 de milioane de dolari, a vizat modernizarea și creșterea capacității de la 3,5 la peste 5 milioane de tone de materii prime procesate anual.
 
Petromidia are în acest moment un indice de complexitate Nelson de 10,5 și este unitatea de prelucrare din regiune cu cea mai mare capabilitate de extragere a suflului din țiței, obținând exclusiv combustibil Euro 5. De asemenea, un studiu realizat de Solomon Associates arată faptul că Petromidia a atins un indice de complexitate de 11,4 și este una dintre cele mai tinere rafinării din Europa, după standardele internaționale. Totodată, rata de utilizare este de aproximativ 90%, mai mare comparativ cu media europeană de 83%, nivel atins prin investițiile constante și dedicarea angajaților.
 

Investiții și planuri

 
Cu ajutorul investițiilor viitoare, KMG International vizează creșterea calitativă a carburanților și intrarea pe segmentul Euro 6, care vor avea un impact și mai scăzut asupra mediului înconjurător.
 
În același timp, sunt prevăzute mai multe proiecte extrem de importante și inovative, cum ar fi dezvoltarea unei stații de bitum, care ar dubla producția anuală, o stație de alchilare, care ar putea dezvolta capacitatea de obținere a benzinei sau o instalație de deparafinare, care va permite producția de carburant diesel optim și pentru temperaturi de -35 grade Celsius.
 
Pe platforma Petromidia lucrează în acest moment peste 2.800 de oameni, angajați direcți ai grupului, dar și subcontractori. Contribuția anuală a Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriei Petromidia) la bugetul de stat al României este de aproximativ 1,5 miliarde de dolari.
 

Sănătatea populației

 
Cu prilejul acestei aniversări, KMG International lansează proiecte de educație și sănătate în regiune, cu scopul dezvoltării sănătoase și armonioase a generației viitoare. Proiectele dezvoltate în parteneriat cu două ONG-uri importante vizează susținerea copiilor care provin din medii dezavantajate din județul Constanța și nu numai, printr-un program național de sănătate dentară gratuită, precum și sprijinirea educației de calitate și a profesorilor în sistemul de învățământ primar și gimnazial din județ, dar și a educației celor din licee și mediile universitare din Constanța.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii