Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:15 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

40 de ani de la moartea lui John Lennon. Asasinul său a mărturisit motivul crimei

ro

08 Dec, 2020 08:38 2819 Marime text

 
  • Astăzi, 8 decembrie, se împlinesc 40 de ani de la moartea muzicianului britanic John Lennon, fost component al trupei Beatles.

La data de 8 decembrie 1980, John Lennon a fost împușcat mortal în fața casei sale din New York, de către Mark David Chapman, un fan cu probleme psihice.

Artistul a militat pentru pace pe parcursul întregii vieți.

Criminalul a declarat că a plănuit să-l ucidă pe John Lennon pentru a deveni faimos.

Avocatul lui Chapman a construit o apărare bazată pe nebunia clientului său, afirmație întărită de mărturii ale experților care au declarat că Chapman a fost într-o stare psihotică delirantă în momentul asasinatului. Dar, apropiindu-se pronunțarea sentinței, Chapman și-a instruit avocatul că vrea să pledeze vinovat, sugerând că ceea ce a făcut a fost voința lui Dumnezeu. Judecătorul a permis pronunțarea sentinței fără nicio altă evaluare psihiatrică, după ce Chapman a negat că a auzit voci și a fost schimbată pedeapsa de la închisoarea pe 20 de ani la închisoare pe viață, potrivit Wikipedia.org.

Vreau doar să reiterez că îmi pare rău pentru crima mea. Nu am nicio scuză. A fost pentru glorie de sine. Cred că este cea mai gravă crimă care ar putea fi să faci ceva cuiva nevinovat. A fost extrem de faimos. Nu l-am ucis din cauza caracterului său sau a genului de bărbat care era. Era un om de familie. Era un idol. L-am asasinat, ca să-ți folosesc cuvântul mai devreme, pentru că era foarte, foarte, foarte faimos și acesta este singurul motiv și eu căutam foarte, foarte, foarte, foarte mult glorie de sine, foarte egoist. Vreau să adaug asta și să subliniez foarte mult acest lucru. A fost un act extrem de egoist. Îmi pare rău pentru durerea pe care i-am provocat-o [Ono]. Mă gândesc la asta tot timpul, a declarat Chapman comisiei de eliberare condiționată de la Wende Correctional Facility din New York.


Născut și crescut în Liverpool, Lennon a fost implicat în „mania skiffle”, un stil de muzică cu influențe de jazz, blues, folk și country music. Prima lui trupă, numită The Quarrymen, a evoluat în The Beatles în 1960. Pe măsură ce trupa ce dezintegra spre sfârșitul deceniului, Lennon s-a implicat într-o carieră solo, în care a produs legendarele sale albume: "John Lennon/Plastic Ono band” și Imagine, și de asemenea cântece renumite precum "Give Peace a Chance” și "Imagine”. John Lennon s-a retras din domeniul muzical în 1975, pentru a fi aproape de familia sa, dar s-a relansat în 1980, cu un album numit Double Fantasy. El a fost ucis la trei săptămâni după lansarea acestuia.

Sursă foto: Wikipedia.org/John_Lennon
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii