Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:04 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

30 august. Ziua Internațională a Persoanelor Dispărute

ro

30 Aug, 2021 08:29 1083 Marime text
  • Ziua Internațională a Persoanelor Dispărute este marcată anual la 30 august. 
Dispariția forțată a fost folosită frecvent ca strategie de răspândire a terorii în societate. Sentimentul de nesiguranță generat de această practică nu se limitează la rudele apropiate ale celor dispăruți, ci afectează și comunitățile și societatea în ansamblu.

Dispariția forțată a devenit o problemă globală și nu este limitată la o anumită regiune a lumii.

Odată produs în mare parte al dictaturilor militare, disparițiile forțate pot fi perpetuate în zilele noastre în situații complexe de conflict intern, în special ca mijloc de represiune politică a oponenților.

Printre problemele semnalate se numără și hărțuirea continuă a apărătorilor drepturilor omului, a rudelor victimelor, a martorilor și a consilierilor juridici care se ocupă de cazurile de dispariție forțată, utilizarea de către state a activităților antiteroriste ca scuză pentru încălcarea obligațiilor lo și impunitatea încă răspândită pentru dispariția forțată, scrie www.un.org. 

O atenție specială trebuie acordată, de asemenea, grupurilor specifice de persoane deosebit de vulnerabile, cum ar fi copiii și persoanele cu dizabilități.

Sute de mii de oameni au dispărut în timpul conflictelor sau perioadelor de represiune în cel puțin 85 de țări din întreaga lume.

La 21 decembrie 2010, prin rezoluția sa 65/209, Adunarea Generală a ONU și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la creșterea disparițiilor forțate sau involuntare în diferite regiuni ale lumii, inclusiv arestarea, reținerea și răpirea.

De asemenea, maltratarea și intimidarea martorilor disparițiilor sau a rudelor persoanelor care au dispărut este o practică des întâlnită.

Prin aceeași rezoluție, Adunarea a salutat adoptarea Convenției internaționale pentru protecția tuturor persoanelor împotriva dispariției forțate și a decis să declare 30 august Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate, începând cu 2011.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii