Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

29 mai Ziua Românilor de Pretutindeni

ro

29 May, 2022 10:03 1345 Marime text
  • Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită la 29 mai.

Până în anul 2014, aceasta a fost marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial la data de 21 noiembrie 2007.

Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015 care a stabilit noua dată la care este marcată Ziua Românilor de Pretutindeni, respectiv ultima duminică a lunii mai.

Demersul pentru modificarea legislativă a aparţinut deputatului PNL de diaspora Aurelian Mihai. Proiectul a fost susţinut de 42 de deputaţi şi senatori şi a fost votat la 22 aprilie 2015, în Camera Deputaţilor de u număr de 299 de deputaţi prezenţi, potrivit unui comunicat remis AGERPRES. Expunerea de motive indică faptul că demersul a fost realizat ca urmare a solicitărilor transmise de comunităţile de români din afara graniţelor naţionale.

Legea 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni reprezintă cadrul legal de reglementare a drepturilor persoanelor care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română - persoanele de origine română şi cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, din afara graniţelor României. Scopul legii este menţinerea, promovarea şi afirmarea identităţii lor culturale, etnice, lingvistice şi religioase.

În perioada 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată sub organizarea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări specifice în zone unde se află comunităţi importante de români. Ulterior, în implicarea acestei zile s-au angajat, prin diverse manifestări, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Institutul Cultural Român şi Ministerul Afacerilor Externe, precum şi alte instituţii centrale şi locale.



Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni

 

”Ultima duminică a lunii mai o dedicăm în fiecare an românilor de pretutindeni, oameni care prin rădăcinile lor strămoșești, tradiții și identitate culturală se simt legați sufletește de România chiar dacă s-au născut, trăiesc sau muncesc în afara granițelor.

Prin ceea ce sunt, prin contribuția la imaginea României în lume, trăirile lor și apropierea sufletească de identitatea noastră comună sunt emoționante. Ziua Românilor de Pretutindeni are rolul de a conștientiza această legătură indestructibilă, subliniind totodată potențialul ei.

Sunt milioane de români în afara țării. În centrul preocupărilor Guvernului sunt românii, indiferent unde se află ei. Promovăm, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, întărirea legăturilor cu comunităţile istorice româneşti şi susţinerea lor pentru păstrarea identităţii naţionale, prin proiecte educaţionale şi culturale, realizate la nivel interministerial, prin colaborarea cu societatea civilă şi mediul academic.

De asemenea, prin măsurile pe care le adoptăm la nivelul Guvernului, ne asigurăm ca și românii din afara granițelor să se bucure de drepturi depline și acces la servicii administrative digitale și moderne și o mobilitate deplină dinspre sau către România, atât pentru relocare, dar și pentru antreprenoriat, educație, turism sau cultură.

Avem români capabili și talentați, atât în țară, cât și răspândiți în întreaga lume. Cei care își doresc să sprijine efortul nostru de a dezvolta România cu experiența și priceperea lor sunt bineveniți să se întoarcă acasă, iar pentru aceasta avem deja adoptate măsuri care să-i motiveze și să le ofere un mediu economico-social cât mai atractiv. Am făcut deja pași importanți pentru lansarea primelor patru scheme de ajutor de minimis aferente programelor de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, în valoare de 777 de milioane de lei, care vizează inclusiv inserarea în sistemul antreprenorial a românilor care se întorc din diaspora. Avem proiecte prin care vrem să atragem cercetători de excelenţă din afara țării în organizații publice de cercetare, care vor deveni centre de excelenţă, dar și în alte proiecte de vârf care să reunească talentele și cercetarea românească, alături de spiritul antreprenorial românesc, cu sprijinul administrației publice.

Vrem, totodată, ca românii care aleg să muncească în afara granițelor să fie respectați și să li se respecte drepturile prevăzute în legislația țărilor în care muncesc și am convingerea că memorandumul semnat de curând în acest sens la nivelul ministerelor de resort din România și Italia va fi urmat de demersuri similare și cu alte state din Uniunea Europeană și nu numai.

Și, nu în ultimul rând, având în vedere situația dificilă creată de invazia rusă în Ucraina, ținem permanent legătura și suntem alături de comunitatea de români din această țară, să le asigurăm tot ceea ce au nevoie pentru a putea să facă faţă tragediei războiului și crizelor conexe acestui conflict.

 

Suntem alături de toți românii de pretutindeni. La Mulți Ani, tuturor!”

Sursa AGERPRES
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii