Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

26 mai în istoria județului Constanța. A fost inaugurat Canalul Dunăre-Marea Neagră

ro

26 May, 2020 07:08 4935 Marime text
  • Astăzi se împlinesc 36 de ani de la inaugurarea Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Importantul obiectiv economic a fost inaugurat, într-o zi de sâmbătă, 26 mai 1984, de către fost șef al statului român, Nicolae Ceaușescu.
 
Canalul navigabil Dunăre-Marea Neagră, aflat integral în județul Constanța, leagă porturile Cernavodă de pe Dunăre și porturile Constanța Midia Năvodari de la Marea Neagră, scurtând drumul spre portul Constanța cu aproximativ 400 km.

Este al treilea ca mărime din lume după Suez și Panama.

Canalul traversează localitățile Cernavodă, Saligny, Mircea Vodă, Satu Nou, Medgidia, Castelu, Poarta Albă. Aici canalul se bifurcă.

Ramura sudică trece prin Basarabi și Agigea. Ramura nordică, cunoscută sub denumirea de Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari, cu o lungime de 31,2 km, o adâncime de 5,5 m și o lățime de 50-66 m, trece prin Nazarcea, Constanța, Ovidiu și Năvodari.

Construirea canalului a necesitat o investiție de circa 2 miliarde de dolari. Estimările inițiale prevedeau recuperarea investiției în 50 de ani.

Exploatarea canalului aduce însă venituri anuale de circa 3 milioane de euro, ceea ce presupune o durată de recuperare a investiției de peste 600 de ani.
 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii