Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:28 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

23 noiembrie - Ziua Economiștilor din România

ro

23 Nov, 2020 11:21 1758 Marime text



















În fiecare an, Asociatia Generala a Economiștilor din România (AGER) organizează, în data de 23 noiembrie, Ziua Economistului. Aceastã datã semnificã deschiderea primului curs universitar de economie politicã din țara noastrã, susținut de profesorul Ion Ghica, la 23 noiemrie/5 decembrie 1843, la Academia Mihãileanã din Iași, cu tema "Despre importanța (însemnătatea) economiei politice".

Decizia desemnarii acestei zile drept "Ziua economistilor" a fost hotãratã la cel de-al III-lea Congres al Asociației Generale a Economiștilor din Romania (AGER) în luna aprilie 1997.

Lecția cu tema "Despre importanța (însemnătatea) economiei politice" predata de către prof. Ion Ghica a fost ulterior publicată pe 27 februarie 1844 în "Foaie științifică și literară" nr. 8 (subtitlul revistei "Propasirea", al carei titlu fusese interzis de cenzură).

Ion Ghica, mare dascăl economist și mare om de cultură, a predat la Academia Mihaileană din Iași cursuri de geometrie descriptivă, de geologie și mineralogie, primind pentru "sirguința și buna întrebuințare", din partea domnitorului Mihail Sturza, rangul de vel-spatar pe 17 februarie 1843. Pe 7 septembrie, același an, este numit "profesor public în clasele înalte de economie politică", deși exista indicii că economia politica figura în planul de învățământ încă din 1842 - 1843, elevii fiind chestionați și la această materie la examenele din martie 1843.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii