Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

18 septembrie - Ziua Mondială a Geologilor

ro

18 Sep, 2021 00:00 1545 Marime text
  • Pe 18 septembrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Geologilor
 
 
Pe 18 septembrie, este sărbătorită Ziua Mondială a Geologilor. În România, există Muzeul Național de Geologie, cu Institutul Național de Geologie.
 
Pe Șoseaua Kiseleff, una din clădirile frumoase ale Bucureștiului, veche de aproape un secol, găzduiește în sălile uriașe un patrimoniu cultural-științific inestimabil reprezentat prin remarcabile colecții mineralogice, petrografice și paleontologice recunoscute pe plan național și internațional. În splendidele săli ale acestui Palat al Științelor Geologice sunt prezentate atât specialiștilor, cât și publicului avid de cunoaștere, o colecție impresionantă de “flori de mină”, dar și cea mai completă colecție de roci și fosile din România.
 
De asemenea, se pot vedea și extraordinare reconstituiri ale unor vertebrate mari descoperite în stratele geologice de pe teritoriul României, inclusiv câțiva dinozauri în mărime naturală descoperiți în regiunea Hațeg.
 
Clădirea impunătoare, declarată monument de arhitectură, a fost construită în stil neo-brâncovenesc după proiectul renumitului arhitect Victor Ștefănescu la începutul secolului XX și a fost destinată inițial găzduirii Institutului Geologic. Carol I a semnat în 1906 decretul regal de înființare a institutului, act care poate fi văzut, în original, chiar în holul de la intrare al muzeului.
 
Primul custode al colecțiilor, Iuliu Moisil, care era în același timp și bibliotecar al institutului, a fost urmat apoi de tineri geologi la acea vreme – St. Cantuniari, V. Papiu, Al. Codarcea, Gh. Murgeanu, Gr. Raileanu.
 
Încercarea de a organiza un muzeu a fost zădărnicită de bombardamente și cutremure, culminând cu cel din 1977, când imobilul a fost grav afectat, colecțiile fiind mutate temporar într-o altă clădire. Lucrările de refacere și consolidare a clădirii au demarat abia în 1983, cu un proiect care, fără a afecta stilul inițial, corespundea ideii de muzeu, de colecții deschise, vizitabile de un public larg. Deschiderea oficială a Muzeului Geologic s-a făcut, în sfârșit, în aprilie 1990. În prezent, muzeul este o secție a Institutului Geologic al României, iar oamenii care lucrează aici sunt în marea majoritate geologi.
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii