Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:26 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

17 ianuarie 1906 Se înființează Oficiul român de invenții, care înregistra atât invenții românești, cât și "brevete de importații". Ce alte evenimente au marcat această zi

ro

17 Jan, 2022 10:22 1046 Marime text


La data de 17 ianuarie 1906, în baza legii asupra brevetelor de invenții, se înființează Oficiul român de invenții, care înregistra atât invenții românești, cât și "brevete de importații".



Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) este un organ de specialitate al administrației publice centrale în subordinea Guvernului și are autoritate unică pe teritoriul României în asigurarea protecției proprietății industriale, în conformitate cu legislația națională în domeniu și cu prevederile convențiilor și tratatelor internaționale la care România este parte.



OSIM funcționează sub coordonarea Ministerului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Comerț, Turism și Profesii Liberale, scrie wikipedia.org. 



În România, orice persoană fizică sau juridică poate înregistra o marcă. Aceasta presupune ca pot fi înregistrate ca mărci cuvinte, inclusiv nume de persoane, desene, litere, cifre, elemente figurative, forme tridimensionale și, în special, forma produsului sau a ambalajului ori combinații de culori, precum și orice combinații ale acestor semne. De aceste aspecte depinde și costul aferent înregistrării, astfel că în funcție de natura solicitării și prezentarea grafic, taxele care trebuie achitate pot ajunge până la 7.500 de RON.



La nivelul anului 2007 la OSIM au fost primite 10.988 de solicitări de înregistrare de marcă din partea firmelor românești și 883 din partea celor străine. Tot în anul 2007, OSIM a primit la 1.673 de cereri de reînnoire a contractului.



OSIM asigură titluri de protecție pentru următoarele categorii juridice:



Brevete de invenție conform Legii 64 din 1991 privind brevetele de invenție.Mărci și indicații geografice conform Legii 84 din 1998 privind mărcile și indicațiile geografice. Topografiile produselor semiconductoare conform Legii 16 din 1995 privind protecția topografiilor produselor semiconductoare. Modele de utilitate conform Legii 350 din 2007 privind modelele de utilitate. OSIM nu asigură protecția drepturilor de autor și a drepturilor conexe acestora, acestea fiind gestionate de Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (ORDA).



Ce alte evenimente au mai avut în această zi de 17 ianaurie 





1749: Domnitorul Țării Românești Grigore Ghica dă hrisovul prin care reorganizează învățământul din Țara Românească. Hrisovul stabilește și bugetul Academiei Domnești din București.



1773: Căpitanul James Cook conduce prima expediție care navighează la sud de Cerc polar antarctic.



1821: A fost redactat "Cererile norodului românesc", document cu caracter constituțional. În cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidenția scopul revoluției de la 1821, ca fiind acela de a se pune capăt amestecului puterilor străine în treburile interne ale țării, ca și realizarea unor reforme.



1904: Piesa de teatru Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov a fost interpretată în premieră la Moscova.



1906: În baza legii asupra brevetelor de invenții, se înființează Oficiul român de invenții, care înregistra atât invenții românești, cât și "brevete de importații".



1917: SUA plătește Danemarcei 25 de milioane de dolari pentru Insulele Virgine Americane.



1933: România: Noua reducere a salariilor și a pensiilor cu 10-12,5% (a treia "curbă de sacrificiu"), aprobată de Parlament la 13 februarie 1933.



1945: Eliberarea orașului Varșovia de sub ocupația germană.



1946: Consiliul de Securitate al ONU se întrunește pentru prima dată, la Londra, în palatul Westminster, și adoptă principiile de funcționare ale acestui organism internațional.



1949: Se încheie, cu 11 condamnări la cîte 5 ani de închisoare, procesul conducerii Partidului Comunist din SUA.



1991: Helmut Kohl este reales în funcția de cancelar de către primul parlament al Germaniei unite.



1998: Președintele american Bill Clinton, acuzat de hărțuire sexuală de catre Paula Jones, este audiat sub jurămînt timp de cinci ore. Este pentru prima dată în istoria SUA cînd un președinte în exercițiu depune mărturie în calitate de acuzat, în cadrul unei proceduri judiciare.



1999: A cincea mineriadă: Ultimatumul greviștilor din Valea Jiului: dacă nu le vor fi satisfăcute cel puțin două dintre revendicări, minerii vor veni la București. Ministrul Industriilor, Radu Berceanu, refuză.





Aniversări

1962: Jim Carrey, actor și comedian canadiano-american
1964: Michelle Obama, politiciană, avocată și autoare americană, fostă primă doamnă a Statele Unite
1976: Mircea Muraru, handbalist român





Sărbători

Sf. Cuv. Antonie cel Mare (calendar creștin-ortodox; greco-catolic; romano-catolic)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii