Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:10 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

14 iunie 1935 - În portul Constanța ajungea vasul „Prințesa Maria“ care aducea în țară rămășițele pământești ale lui Dimitrie Cantemir

ro

14 Jun, 2021 08:30 1426 Marime text
  • Vasul „Prințesa Maria“ care aducea în țară rămășițele pământești ale lui Dimitrie Cantemir a sosit în Portul Constanța. 
  • Au fost repatriate și câteva arhive din Tezaurul României care a fost trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial. 

Pe 14 iunie 1935 în portul Constanța sosea vasul „Prințesa Maria“ care aducea în țară rămășițele pământești ale lui Dimitrie Cantemir. Domnitorul a murit în Rusia, la 21 august 1723, în satul său Dmitrovska (azi Dmitrovsk–Orlovski) după campania lui Petru cel Mare la Marea Caspică în zona Derbent, în urma unui diabet avansat, şi a fost înmormântat într-o criptă din biserica Sf. Nicolae din Moscova, construită după planurile sale şi cu hramul ca al Bisericii Sf. Nicolae, zisă şi Biserica Sf. Nicolae domnesc din Iaşi (deoarece a fost a curţii domneşti). Tot de aceeași boală murise și prințesa Smaragda, cea de-a doua fiică a domnitorului.

Împreună cu rămășițele pământeși ale domnitorului Dimitrie Cantemir pe vasul „Prințesa Maria“ au fost repatriate și câteva arhive din Tezaurul României care a fost trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial. Mai exact, arhivele au constat în registrele contabile ale unor bănci, state de servicii ale funcționarilor Ministerului Agriculturii, bancnote românești tipărite în 1917 la Moscova și nici un document istoric.

Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii