Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:25 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

133 de ani de la inaugurarea statuii Ovidiu în cea mai animată piaţă constănţeană

ro

30 Aug, 2020 09:11 1673 Marime text
  • Dezvelirea statuii, în august 1887, a prilejuit o adevărată sărbătoare la care au participat toți constănțenii, în frunte cu prefectul Remus Opreanu, inițiatorul „Comitetului pentru statuia lui Ovidiu”.
Se împlinesc astăzi 133 de ani de la dezvelirea statuii lui Ovidius şi amplasarea sa în fosta Piaţă a Independenţei, care, de atunci, poartă numele poetului latin exilat la Tomis. Plasată la loc de cinste în centrul istoric al oraşului Constanţa, statuia din bronz a fost realizată în 1887 de sculptorul italian Ettore Ferrari, la comanda primului prefect la oraşului, Remus Opreanu.

Primul dintre monumentele statuare ridicat la Constanța după reintrarea sub administrație românească este cel care îl înfățișează pe marele poet roman Publius Ovidius Naso (43 î.e.n. — 17 e.n.). Statuia din bronz îl înfățișează pe Ovidiu într-o atitudine adânc meditativă. Dezvelirea statuii, în august 1887, a prilejuit o adevărată sărbătoare la care au participat toți constănțenii, în frunte cu prefectul Remus Opreanu, inițiatorul „Comitetului pentru statuia lui Ovidiu”.

Statuia se află pe un soclu de marmură albă, pe care este încrustată o placă cu un text din „Tristele”.

„Sub astă piatră zace Ovidiu cântărețul
Iubirilor gingașe răpus de al său talent.
O, tu ce treci pe aicea și dacă ai iubit vreodată
Te roagă pentru dânsul sa-i fie somnul lin.”

Inițial statuia a fost amplasată cu fața spre nord, construcția Palatului Primăriei impunând, în 1921, mutarea pe actualul loc. În cursul ocupației Germano-Bulgare, în anii 1916-1918, statuia a fost dată jos de pe soclu de armata bulgară, pentru a fi luată ca pradă de război, dar intervenția unor ofițeri germani a oprit originala "inițiativă culturală"; până la revenirea autorităților românești, în noiembrie 1918, statuia a fost adăpostită în subsolul Primăriei. În 1925, o replică fidelă a acestei opere a fost dezvelită în orașul natal al poetului - Sulmona. După 1970, statuia lui Ovidiu a fost toaletată, dar necorespunzător.

Citește și:

Constănțeanul supărat E jale în peninsulă Proprietarii teraselor pentru care nu se mai plătesc taxe s-au întins până la statuia lui Ovidiu (galerie foto)

Depunere de flori la statuia lui Ovidiu, în 1990 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii