Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

13 aprilie Ziua Internațională a Rock and Roll-ului

ro

13 Apr, 2021 14:15 1851 Marime text
  • O formă timpurie a stilului rock and roll este muzica rockabilly.
Rock and roll (scris și rock & roll sau rock 'n' roll) este un stil muzical cu originar din Statele Unite ale Americii, care s-a dezvoltat în special la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950 dintr-o combinație de blues, jazz, country și gospel.

Etimologia cuvântului duce chiar mai departe în timp, prin 1916, când termenul „rocking and rolling" avea conotații religioase.

Rock and roll-ul este deseori cântat cu chitare electrice, chitară bas, instrumente cu clape și tobe.

It's Too Soon to Know”, piesă scrisă de Deborah Chessler și interpretată de The Orioles, a fost numărul unu în topurile americane de blues în noiembrie 1948. Aceasta este considerată ca fiind prima piesă rock and roll.

Sunt divergențe de opinie referitor la primul disc rock 'n' roll, dar „Rock Around the Clock" (1954) a lui Bill Haley a fost primul disc de acest gen care a ajuns pe locul 1 în topul revistei americane Billboard.

Cercetătorul de muzică rock Joseph Burns de la Southeastern Louisiana University susține că prima melodie rock and roll poate fi considerată „That's All Right, Mama” a lui Arthur „Big Boy" Crudup din septembrie 1946, melodie preluată de Elvis Presley.

În România, muzica rock and roll și-a făcut apariția la începutul anilor 1960 și continuă să existe și astăzi. Printre trupele cele mai cunoscute se numără Phoenix, Celelalte Cuvinte, Holograf, Iris, Pasărea Rock, Sfinx și Timpuri Noi.

Dan Iliescu, liderul trupei Timpuri Noi, spunea într-un concert că „muzica rock este, în primul rând, o stare, o traire, un mesaj. Apoi putem vorbi de compoziții, instrumentiști și versuri”.

În Dobrogea, a fost organizat, de o asociație non-guvernamentală din Constanța, festivalul „Capidava Rock Fest”, în comuna Topalu, pe malul drept al Dunării. În anul 2017, acesta a adunat formații de muzică rock atât din România, cât și din străinătate.

Sursă foto: Facebook.com / Mario Nichiforescu
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii