Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

11 ianuarie Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale

ro

11 Jan, 2021 18:30 1440 Marime text
  • Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale este sărbătorită în fiecare an la 11 ianuarie.
Această zi  a fost marcată începând cu anul 1997 fiind parte din calendarul sărbătorilor oficiale de mediu.

Lista rezervațiilor naturale din județul Constanța cuprinde ariile protejate de interes național, aflate pe teritoriul administrativ al județului Constanța.

Din aceată listă fac parte canaralele de la Hârșova, cetatea Histria, lacul Techirghiol din Eforie Nord, peștera Limanu sau rezervația naturală Gura Dobrogei din Târgușor, conform wikipedia.org.

Rezervația naturală este o arie în care întregul cadru natural sau anumite exemplare floristice, faunistice sau geologice sunt ocrotite de lege.

Sunt protejate, pentru conservarea lor, ecosisteme, specii de plante sau de animale, elemente geologice de interes științific sau peisagistic.


Din păcate, transformarea profundă a mediului înconjurator și acumularea în timp a unor stări de degradare a acestuia au condus la eroziunea și sărăcirea biodiversității, cu efect pe termen lung pentru natură. Ne confruntăm astăzi cu fenomene din ce în ce mai dificil de gestionat, precum distrugerea pădurilor, reducerea efectivelor populațiilor sălbatice și a genofondului lor sau creșterea ratei și a vitezei de extincție a speciilor, care a depășit cu mult rata procesului natural de formare de noi specii. În același timp, s-a exercitat o presiune selectivă asupra speciilor, fiind favorizate cele cu utilitate directă pentru populația umană, ceea ce a determinat modificarea structurii ecosistemelor și le-a influențat evoluția.

În acest context, este din ce în ce mai evident că omenirea în ansamblu, dar și fiecare dintre noi suntem datori să depunem eforturi pentru o dezvoltare economică durabilă, cu o grijă deosebită pentru prezervarea biodiversității, a resurselor și bogățiilor naturale. Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale ne reamintește, la fiecare 11 ianuarie, de această provocare, transmite Florian Udrea, președintele ANANP.


Sursă foto: Wikipedia.org/ Cetatea Histria
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii