Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:35 20 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

105 ani de istorie militară la Mihail Kogălniceanu Eveniment omagial pentru eroii Regimentului 36 „Vasile Lupu“

ro

01 Apr, 2014 00:00 2846 Marime text
Astăzi se împlinesc 105 ani de istorie militară la Mihail Kogălniceanu, 105 ani de la înfiinţarea Regimentului 36 Infanterie „Vasile Lupu“. Cu acest prilej, Filiala Constanţa a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“, cu sprijinul primăriei Mihail Kogălniceanu, organizează astăzi, de la ora 10.00, un ceremonial militar şi religios la monumentul eroilor Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu“.

La 1 aprilie 1909, prin Înaltul Decret nr. 1459, se înfiinţa Regimentul 36 Infanterie „Vasile Lupu“. Miile de militari aparţinând acestui regiment şi-au servit ţara în mod eroic, infanteriştii dobrogeni luptând cu toate forţele în timpul Primului Război Mondial, la Turtucaia, Arefu-Lereşti şi Mărăşeşti. Cu aceeaşi îndârjire şi-au înfruntat inamicii şi în cel de-al Doilea Război Mondial, în confruntările de la Cotul Donului, Oarba de Mureş, Carei, precum şi pe timpul luptelor pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei.

„La sărbătoarea Regimentului 36 Infanterie «Vasile Lupu» participă trei generaţii de cadre militare în rezervă şi în retragere, care şi-au dedicat ani frumoşi din viaţă în unitatea care acum le-a devenit casă militarilor americani. Astfel, ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri care au activat în cadrul Regimentului între anii 1950 - 1960, în anii '70 şi după 1989, veniţi din toată ţara, participă la evenimentul dedicat garnizoanei care le-a fost casă pentru o anumită perioadă din viaţa lor“, a spus Colonel (r.) Remus Macovei, preşedintele Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor Regina Maria”, comandant al Regimentului în perioada 1990 - 1994. Totodată, el este şi autorul cărţii „Regimentul 36 Infanterie, o istorie în imagini“, volum ce conţine aproximativ 450 de fotografii din activitatea primilor 100 de ani de existenţă a unităţii militare.

„În cei 105 ani de existenţă, Regimentul 36 Infanterie «Vasile Lupu» şi-a desfăşurat activitatea în garnizoanele din Constanţa, Cernavodă, Turtucaia, iar din 1952, în garnizoana de la Mihail Kogălniceanu. Datorită eroismului luptătorilor, drapelul de luptă a fost decorat cu Ordinul Militar «Mihai Viteazul». A fost primul regiment al Armatei Române care a fost declarat «Regiment de Frunte», ca urmare a rezultatelor excepţionale obţinute în timpul aplicaţiilor, tragerilor, inspecţiilor şi controalelor exercitate de Ministerul Apărării Naţionale“, a mai spus Colonel (r.) Remus Macovei.

Ti-a placut articolul?

Comentarii