Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10 ianuarie 1945- Cântărețul și compozitorul brtianic Rod Stewart împlinește 75 de ani

ro

10 Jan, 2021 08:23 1787 Marime text

Rod Stewart împlinește 75 de ani.
Roderick David "Rod" Stewart CBE (n. 10 ianuarie 1945, Londra, Regatul Unit) este un cântăreț și compozitor britanic de origine scoțiană și engleză și unul dintre cei mai buni artiști din toate timpurile, după ce a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume.
 
Născut și crescut în Londra, Stewart locuiește în California și Epping. Dintre toate albumele, el a avut 62 de hituri. 31 dintre ele, au ajuns în top 10, dintre care șase au fost pe locul unu în Marea Britanie. El a avut 16 single-uri în top zece SUA , iar patru dintre acestea au ajuns pe locul întâi în Billboard Hot 100.
 
Roderick Stewart s-a născut în Highgate, Londra, fiind cel mai mic dintre cei cinci copii ai lui Robert Stewart și Gilbart Elsie.
 
Tatăl său, Robert, care era de origine scoțiană, a lucrat în construcții în Leith, în apropiere de Edinburgh.
Căsătoriți în 1928, cuplul Stewart a avut doi fii și două fiice în timp ce trăiau în Scoția.
 
Ulterior s-au mutat în Highgate, unde Rod a venit pe lume în ianuarie 1945, în timpul celui de al doilea război mondial, la o jumătate de oră după ce o rachetă germana V-2 căzuse peste postul local de poliție din Highgate.
 
În ceea ce privește muzica, Rod Stewart asculta artiști britanici și americani populari din acea vreme, cum ar fi Ewan MacColl, Alex Campbell, Woody Guthrie, Jack Ramblin Elliot, și în special Derroll Adams, artiști care de altfel l-au și inspirat.

A început să cânte pentru prima dată în diverse cluburi din Londra, unde a făcut o impresie bună.

În 1968, se întâlnește cu chitaristul Jeff Beck, care îi propune o colaborare.

Această colaborare l-a adus pe Stewart în prim-plan în momentul lansării celor 2 albume ale grupului, Truth și Beck-Ola.

Însă adevărata carieră muzicală și-o începe atunci când își unește forțele cu cea mai mare trupă de rock din istorie, magnificii The Faces. Mulți ani de atunci, Rod Stewart a făcut înregistrări și a mers în turnee cu The Faces, lansând albume și demonstrând că de-a lungul timpului a progresat, devenind un compozitor de top.

Timpul a trecut și Rod și-a dorit să se facă remarcat și ca artist solo în anul 1971. Succesul nu l-a părăsit nici acum.
 
Printre cele mai cunoscute piese ale lui Rod Stewart, devenite hituri încă din anii '60, se numără "Da Ya Think I'm Sexy?", "Sailing", "Maggy May", "All For Love", “Have you ever seen the rain”, "Baby Jane" și "All For Love", piesă înregistrată în 1993, alături de Bryan Adams și Sting pentru coloana sonoră a filmului "Cei trei mușchetari".

De la obraznicul rocker ce cânta prin cluburi, la artistul sofisticat al baladelor, de la trubadurul folk la gălăgiosul rock & roll , Rod Stewart a fost capabil de a-și schimba stilul iar și iar.

Dar un lucru nu s-a schimbat niciodată , puterea lui de a cânta.

După patru decenii, el este în continuare la fel.

De-a lungul carierei, Rod a vândut aproximativ 200 de milioane de discuri în întreaga lume.
 
Sursă foto: Wikipedia.org

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii