Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

10 decembrie 1924 S-a născut actriţa şi omul politic Mitzura Arghezi

ro

10 Dec, 2020 09:36 3169 Marime text
  • Mitzura Arghezi a fost fiica poetului Tudor Arghezi.
Mitzura Domnica Arghezi (pseudonim pentru Domnica Theodorescu; n. 10 decembrie 1924 - d. 27 octombrie 2015,București) a fost fiica poetului Tudor Arghezi. A fost aleasă de două ori în funcția de deputat român, în legislaturile 1996-2000 și 2000-2004, pe listele partidului PRM.

Între anii 2005-2010 a fost membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune din partea PRM.
De asemenea, Mitzura Arghezi era cunoscută și ca actriță, jucând în peste 100 de piese de teatru și 18 filme.

Mitzura Arghezi a fost director onorific al Casei Memoriale Tudor Arghezi din București și cetățean de onoare al municipiului Bacău (2010).

A decedat la vârsta de 90 de ani în dimineața zilei de 27 octombrie 2015.

Într-un interviu acordat jurnalul.ro, unica moștenitoarea a unuia dintre cei mai importanți poeți naționali, declara că teatrul n-a fost prima alegere a adolescentei crescute la Mărțișor, ci a studiat mai întâi pictura, apoi literele și baletul.

A ales până la urmă actoria, pentru că, recunoaște, „teatrul este ca o vrajă" pentru cine apucă să guste fie și numai puțin din această lume strălucitoare.

Și dacă au obligat-o comuniștii să renunțe la Litere, din cauza unui tată, care, prin scrisul lui de atunci, era „un corupător de tineret", a ales teatrul. Și s-a ales cu peste 45 de roluri în teatru și film.

De întindere mai mare sau mai mică, asta nu mai are atâta importanță, deoarece Mitzura Arghezi recunoștea că actoria a fost o profesie pe care a făcut-o cu toată dăruirea.

Chiar și rolurile de trei cuvinte și câteva atitudini și le-a construit cu drag, încât n-a simțit că joacă într-un rol secundar.

Pe parcursul întregii sale vieţi, Mitzura Arghezi a contribuit la valorificarea şi promovarea moştenirii literare şi culturale pe care a preluat-o de la tatăl său.

Aceasta a susţinut Muzeul Naţional al Literaturii Române în toate activităţile culturale organizate şi desfăşurate fie la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”, al cărei custode a fost în ultimii 40 de ani, fie în cadrul evenimentelor organizate la sediul acestuia.

Sursă foto: (cu rol ilustrativ) Arhiva ZIUA de Constanța.

Citește și:
În memoriam Mitzura Arghezi. Actrița din Secretele lui Bachus si Nemesis devenită politician.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii