Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:45 17 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detinutii din tara viseaza la un loc in penitenciarul din Tulcea

ro

21 Nov, 2006 00:00 2964 Marime text

Pe langa faptul ca se pot duce la munca, detinutii au posibilitatea sa faca cursuri primare sau de calificare in diferite meserii# Pentru fiecare semestru absolvit li se reduc 30 de zile din pedeapsa

Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta (PRMS) din Tulcea este unul dintre cele mai apreciate de catre detinutii din tara. In medie, sapte persoane private de libertate cer saptamanal transferul spre aceasta locatie. Potrivit declaratiilor directorului PRMS Ioan Feodorof motivul acestei optiuni este posibilitatea de a-si reduce pedeapsa prin participarea la activitati productive in afara inchisorii putand de asemenea sa castige si bani.Dintre cei peste 800 de detinuti aproximativ 21-22% pot fi scosi la munca. In momentul de fata exista foarte multe cereri din partea agentilor comerciali care solicita detinuti pentru diferite lucrari. Ei executa munci necalificate de obicei in constructii. Societatile comerciale platesc 30 RON pentru o zi de munca din care 30 % intra in buzunarul detinutului. Pe langa bani, la patru zile de munca li se reduce una din pedeapsa pe care o au de executat. La penitenciarul din Tulcea sunt formate si clase de invatamant primar, pentru analfabeti urmand ca de la anul sa se faca si de curs gimnazial, urmand probabil sa se faca si cursuri liceale. In momentul in care vreun detinut va dori probabil ca el va putea face si cursuri universitare, prin corespondenta. Pentru fiecare semestru absolvit, detinutilor li se reduc 30 de zile din pedeapsa. De asemenea si celor care urmeaza cursuri de calificare si recalificare li se reduc 15 zile. In plus, penitenciarul nu este ocupat doar in proportie de 76%, fiecare avand patul si lenjeria lui. Majoritatea celor care fac cerere sa fie mutati la Tulcea sunt din zona bacaului unde gradul de ocupare al penitenciarului este de 200 %. In acelasi timp, cei inchisi la Tulcea cer transferul la Chilia Veche. Aici exista si mai putini detinuti, institutia fiind ocupata in proportie de 30%. Potrivit declaratiilor lui feodorof detinutii de la chilia Veche fac parte dintr-o categorie speciala, a celor care au dreptul conform noii legislatii la un regim semi-deschis si deschis. Nici nu se mai pune problema de taiat de stuf, in momentul de fata penitenciarul avand in proprietate 105 hectare de teren arabil pe care detinutii de aici il lucreaza. In perioada 1947-1965 in penitenciarele din Chilia si Periprava erau intemnitati aproape 4000 de detinuti politici. Ei ajungeau la chilia dupa ce treceau prin inchisorile din Aiud si Gherla. Penitenciarul din Periprava a fost inchis in anul 1965 la cinci ani dupa plecarea ultimului detinut.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • spasenschi claudiu-iulian 03 Sep, 2011 17:41 In primul rand tot ce sa intamplat ,accensiunea coditile care multi nu le au acasa din cei inchisi aici se datoreaza unui om ce sa oferit trup si suflet in implementarea proectului dus acum la bun sfarsit, Col.CHIRIAC ION. Apoi d-lui NEDELCU ION ,FEODOROF ION ,care au muncit cu sarguinta la prosperitatea acestei unitati ,toate aprecierile noastre D-lor ptr ca neati acordat multa atentie si ne-ati facut sa intelegem ce vrem de la viata . Recunostinta tuturor cadrelor in intregime. Cu respect fost detinut SPASENSCHI CLAUDIU-IULIAN.