Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:12 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Martin şi Bucovală, apolitici de faţadă Mohammad Murad - „Mazăre nu este emblema mea"

ro

10 Aug, 2011 00:00 16238 Marime text
cap_1.jpg „Mazăre a făcut foarte multe pentru Mamaia, depinde şi cum a făcut, dar dacă ar fi făcut cu noi ar fi făcut mai mult. Niciodată pentru mine, ca patron, nu o să fie emblemă un primar. O să fie poate un doctor docent, un chirurg, un fizician, dar un politician..."

Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării, Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia şi Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism din România au vorbit, ieri, despre starea turismului în acest sezon, dar şi despre Legea Plajelor. Pe rând, Bucovală şi Corina Martin au vorbit despre cifre, despre scăderile de la început de sezon, apoi creşterile şi finalul pe plus 5% care se anunţă.

„Am început mai greu în acest sezon. (...) A crescut cererea pentru vacanţe pe litoral. Acum am ajuns la nivelul vânzărilor de anul trecut. Este posibil să ajungem la o creştere, pe finalul sezonului, cu 5%, dacă vremea va continua să fie bună şi dacă vom rămâne pe acest trend pozitiv", a declarat Corina Martin. Murad a vorbit despre criză şi cum a schimbat aceasta consumatorul, care a devenit temător şi influenţat de ştirile negative, dar şi despre investiţia morală pe care patronii din turism trebuie să o facă: „Poate părea o aberaţie dar, chiar dacă făcând un calcul iese că nu este bine să faci investiţii în România astăzi, eu spun că avem o obligaţie morală faţă de ţara aceasta, iar ca cetăţean trebuie să o faci dacă ai această posibilitate pentru că este nevoie. Noi nu am făcut sau nu facem nimic în plus faţă de ce au făcut japonezii sau chinezii cândva. Trebuie să participăm cu toţii, să punem mână de la mână cu factorii care pot decide, fie că sunt politici, economici, presă sau patronat, încât să putem aduce un produs corect şi bun pentru turistul, mai ales român. Acum nu mai avem pretenţii să mai aducem alţii de afară, cu toate că am văzut că toate ţările vecine au putut să aducă românii la ei. Noi nu am fost în stare, şi suntem cu toţii vinovaţi, să aducem străini în România". Şeful de la Phoenicia Resort, locul de desfăşurare a evenimentului de ieri, a fost mirat, la o întâlnire cu parlamentarii, referitoare la Legea turismului, să vadă că deputaţii „sunt încă la nivel de anii 90-92 ca gândire. Dacă tot o să mergem pe ideea să nu deranjez, să nu fac, să nu spun, nu o să se întâmple nimic. Silviu Brucan, Dumnezeu să-l ierte, spunea de 20 de ani. Au trecut 21! Şi în presă, şi la patronat şi în turism, trebuie alt mod de abordare. Phoenicia Resort vine cu o nouă abordare pe care, din păcate, nu am mai văzut-o. Este un produs de interes naţional şi ar trebui promovat corespunzător. Sigur, noi am încercat să-l promovăm, vorba aia, cu bani şi alte mijloace pe care le-am avut la îndemână. Dar, ca idee, fără branduri româneşti, mici, mari, cum sunt ele, nu putem promova ţara. Degeaba facem o mie de frunze. Ţara, produsele care sunt direct promovate, de turism, alimentar, nu se poate...". Evident, Nicolae Bucovală şi Corina Martin nu au ezitat să-l laude pe Radu Mazăre, primarul fashion al Constanţei, care face turism ca nimeni altul. Dar, şeful Asociaţiei Patronale Mamaia nu a putut omite că numai câteva hoteluri din Mamaia sunt într-un stadiu bun şi fac cinste litoralului, printre care, probabil, şi cele care îi aparţin.

NicolaeBucovalaCorinaMartinMuhammadMurad16.jpg

Mazăre a făcut. Depinde şi cum...

N-o fi bine peste tot, cum ar fi cazul litoralului sudic, mult blamat de-a lungul întregii discuţii, dar un lucru este cert: primarul Mazăre face turism ca nimeni altul, transformându-se, prin evenimente, ieşiri de la un club la altul şi tot felul de alte iniţiative, într-un... punct de atracţie. Ca un obiectiv turistic. Sau cel puţin aşa consideră Bucovală, secondat de Corina Martin, care a fost într-un totul de acord cu lauda adusă primarului. Apoi, cei doi au început să „toace" Legea turismului. Că nu este bună, că nu s-a ţinut cont de părerea patronatelor, care au lucrat timp de trei ani la realizarea lor, că amendamentele nu au trecut de plen în Senat (acolo unde fuseseră susţinute de PSD-istul Alexandru Mazăre), că deputaţii nu ştiu turism şi că, de fapt, Ministerul Turismului a făcut cam ce l-a tăiat capul, nicidecum ce ar fi trebuit, din punctul lor de vedere. „Am avut şi eu norocul, dacă vreţi, din presă am auzit, că la Neptun vine nu ştiu ce comisie patronată de o doamnă care se cheamă Sulfina Barbu care, până acum, nu a făcut niciodată turism, a făcut mediu, şi l-a făcut în aşa fel încât a blocat proiectele primarului Mazăre. Dacă vom continua în aceeaşi notă să dăm o lege favorabilă turismului şi nu unui primar nu o să facem nimic. Ştiţi foarte bine, avem o serie de proiecte în Constanţa, în Mamaia, care nu au primit aviz când doamna Sulfina era ministru al Mediului. Am stat de vorbă cu deputaţi care nu au auzit de turism în România sau nu au auzit că există litoral. Legea turismului, am lucrat la ea, împreună cu Corina Martin şi cu alţi patru colegi hotelieri, trei ani de zile. În trei ani de zile am făcut amendamente. Am rămas surprinşi să vedem că, de fapt, în Parlament este cu totul altceva. Legea trebuie făcută de noi, cei care lucrăm, că domnii parlamentari îi dau o formă, suntem de acord. Dar trebuie să apară o dată. (...) Ne-am săturat de ani de zile să discutăm şi să nu se facă nimic. Noroc, şi repet, nu aduc nicio laudă, noroc că aici la Mamaia avem un primar care se amestecă şi în treburile turiştilor, mai trece de la un club la altul şi face agrement în aşa fel încât să îl vadă turiştii şi să fie un punct de atracţie. Dar pe sudul litoralului este jale. Nu putem să continuăm în condiţiile acestea fără să se implice. Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar anul acesta, spre deosebire de alţi ani când ministrul Turismului mai vedea pe litoral, nu am văzut pe nimeni în afară de Corpul de Control, niciun secretar de stat de la MDRT, n-am văzut pe ministrul Turismului să vină măcar să vadă starea litoralului, ce se întâmplă pe litoral", a spus Bucovală.

„Mi s-a spus că îmi pot uda şi singur iarba"

Întreaga poveste a fost continuată de Corina Martin, care a rememorat întreaga istorie a legii.

Mohammad Murad a ţinut să-i mulţumească, într-o notă ironică, primarului de la Constanţa: „Să ştiţi că eu nu am vrut să discut de politică, cum doamna Martin şi domnul Bucovală au discutat de Mazăre. Datorită lui Mazăre vă aflaţi aici, la Phoenicia, să ştiţi. Pentru că dacă Mazăre mă primea cu braţele deschise, nu mai făceam la Năvodari. Îi mulţumesc cu această ocazie pentru că orice şut în, cum se spune, aşa, este un pas înainte. Atâta timp cât oamenii de afaceri vor fi, într-un fel sau altul, şantajaţi de politicieni, nu se poate merge mai departe. Degeaba. Mazăre a făcut foarte multe pentru Mamaia, depinde şi cum a făcut, dar dacă ar fi făcut cu noi ar fi făcut mai mult. Niciodată pentru mine, ca patron, nu o să fie emblemă un primar. O să fie poate un doctor docent, un chirurg, un fizician, dar un politician astăzi, în 2011... Nu mai sunt politicienii care au fost cândva. Cum putem da o nouă temă fără ca să le rezolve pe cele pe care le are de rezolvat. Eu nu sunt de acord să facem transfer de influenţă şi putere dintr-un loc într-altul. Plajele trebuie să fie administrate de firme specializate. Trebuie oameni responsabili". Discuţia a trecut spre cine ar trebui să administreze plajele fie hotelierii, fie administraţia locală, dar şi către sudul litoralului şi taxele plătite fără efect. „Ştiaţi că cele şapte staţiuni din sudul litoralului, de care ne plângem mereu, ar trebui întreţinute din bugetul Mangaliei, un oraş cu 40.000 de locuitori?", a început Corina Martin, ca o scuză pentru toate lucrurile urâte spuse despre litoralul sudic şi staţiunile din acea zonă. Cum că primarul Claudiu Tusac nu ar avea banii necesari pentru a întreţine cele şapte staţiuni şi că nici paza nu o poate asigura cu cele trei maşini de poliţie şi 30 de poliţişti. Însă, la un calcul sumar, agenţii economici din sudul litoralului aduc un aport substanţial la bugetul local. Ceea ce nu se vede. Dar nici în Mamaia taxele nu sunt folosite. Mohammad Murad a povestit despre taxa de irigare plătită către Primăria Constanţa şi despre iarba veştejită din preajma hotelurilor: „Mi s-a spus că îmi pot uda şi singur iarba. (...) În viaţa economică a României, peste tot, auzim de patroni, dar niciodată nu am văzut prezenţa lor. Era foarte agitat domnul primar Tusac să ajungă plajele la dânsul şi, cu două minute înainte, plângea că nu are bani pentru a asigura plaja şi ordinea în staţiune".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • constantean 17 Aug, 2011 11:28 domnule bucovala, sa inteleg ca daca il plimbam pe mazare ca pe maimuta din club in club numarul de turisti creste vazand cu ochii?asta o fi strategia de dezvoltare a turismului in mamaia!sa-l vedeti cum pleaca din club!asta da atractie.
  • Crai de curte veche 10 Aug, 2011 16:54 STIE CARTE LIBIANUL SI OBICEIURILE ROMANILOR DIN FACULTATEA DE MEDICINA BUCURESTI.DAR ARE SI CELE MAI FRUMOASE SI BINE ORGANIZATE HOTELURI DE PE LITORALUL ROMANESC NU SE PLINGE CA HOTII DE TUSAC ,MARTIN SAU BUCOVALA INCET DAR SIGUR FACE CEVA.ARE DREPTATE FIRMA SPECIALIZATA SA CURETE PLAJA SI SA O INTRETINA NU HOTELIERII CARE NU AU FACUT NIMIC PENTRU HOTELURILE LUATE IN CHIRIE SI APOI CUMPARATE DE LA PSD PE NIMIC VEZI FRATII DE LA ORADEA IN NEPTUN.SI ALDE MAZARE SI NMARTIN SA NU UITE CA ACESTI ARABI VIN DIN LIBAN O TARA EXTRAORDINAR DE FRUMOASA INAINTE DE INCEPEREA RAZBOIULUI CU GHERILELE PALESTINIENE SI ISRAEL.LIBANEZII STIU SA FACA TURIM.BEIRUT ERA PERLA ORIENTULUI SI SUPRANUMIT PARISUL ORIENTULUI, DAR MARTIN SAU BUCOVALA DE UNDE SA AFLE DESPRE TURIS ?LE OFER O INFORMATIE GRATIS DIN CARTI OGLINZI PARALELE
  • lol... 10 Aug, 2011 12:45 stii de ce este asa direct domnul mohamed murad?.. si il doare in spate de mazare.?.....iti spun eu...pt ca el a cumparat de f multi ani pe toti de la cotroceni....are in spate emblema portocalie....el a pornit de la un pachet de tigari vandut in regie cand era student si a ajuns un om f bogat....cred ca are pe putin cateva sute de milioane cash...plus nenumarate locuinte si hoteluri...pe litoral sunt cam 7-8 hoteluri...asa ca ....see you later...
  • europeanu 10 Aug, 2011 09:52 Justitia,fratilor,justitia e de vina ca astfel de papagali ( si ei la randul lor hoti ) isi dau cu parerea despre hoti de genul mazare.
  • dan 10 Aug, 2011 01:17 Bai sunteti nebuni!!! Chiar exista acest om? Sa-i stranga cineva mana. In sfarsit unul care ii spune lui Mazare ca e un mare "nimic". As vrea sa-i mai aud si pe ceilalti. Se vede ca nu e roman, ca nu pupa-n fund cum fac cei doi corifei. Poate ne explica cei doi de ce in Bulgaria e plin de romani...