Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stânga a vrut să-i ajute pe bătrâni. Dreapta i-a apărat pe bogaţi

ro

22 May, 2012 22:18 894 Marime text

Opt voturi au lipsit pentru ca legea cea mai dorită de către români să devină realitate. Proiectul iniţiat de preşedintele UNPR Gabriel Oprea - taxarea marilor averi - este proiectul pe care UNPR şi l-a asumat încă din 2010, de la înfiinţarea partidului. Am muncit timp de doi ani şi jumătate pentru promovarea acestei iniţiative, la fel cum am făcut eforturi pentru menţinerea stabilităţii politice şi guvernamentale într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic pentru toate statele lumii.

Proiectul UNPR este unul justificat atât în plan social cât şi în plan economic. Legi similare sunt aplicate în numeroase state şi iniţiative asemănătoare se discută astăzi în ţări precum Statele Unite şi Franţa. Dacă în astfel de state, mult mai dezvoltate economic, se impune taxarea suplimentară a averilor, cu atât mai mult se impune acest lucru şi în România. Tocmai din acest motiv, legea privind taxarea averilor mari ar fi trebuit votată de toate partidele. În fond, susţinerea pensionarilor nu ţine de o ideologie anume. Nu ţine nici de stânga şi nici de dreapta. Ţine, în schimb, de interesul naţional şi de pacea socială. Din păcate, unele partide au pus din nou calculele politice deasupra oricăror alte considerente şi au decis să respingă taxarea averilor.

Votul de astăzi arată că apele în politica românească încep să se despartă. Astăzi s-a văzut cine gândeşte cu sufletul pentru români şi cine nu. Partidele de stânga au votat pentru taxarea averilor. Partidele de dreapta au votat împotrivă. Stânga a vrut să-i ajute pe bătrâni. Dreapta i-a apărat pe bogaţi. Aceasta este principala semnificaţie a votului de astăzi.

În acest context, UNPR salută şi apreciază corectitudinea colegilor de la PSD, care au respectat protocolul încheiat cu UNPR şi au votat legea privind taxarea marilor averi. UNPR îşi va respecta, la rândul său, angajamentele, va milita în continuare pentru stabilitate politică şi va susţine măsurile de stânga şi proiectele sociale ale Guvernului.

În egală măsură, UNPR îşi exprimă dezamăgirea faţă de decizia foştilor parteneri care au ales să dea un vot politic negativ iniţiativei noastre. O iniţiativă inclusă în protocolul coaliţiei în care UNPR a fost partener onest. Inclusiv la dezbaterea organizată de UNPR pe acest subiect, PDL, prin vocea preşedintelui Emil Boc, şi-a afirmat susţinerea pentru proiectul legislativ. Cu toate acestea, la votul de astăzi, PDL nu şi-a onorat promisiunea. Ne-am fi aşteptat ca foştii parteneri de guvernare să îşi respecte cuvântul dat, la fel cum am făcut-o şi noi în toată perioada în care am fost în Coaliţie. UNPR a fost un partener loial şi a susţinut Guvernul Ungureanu până în ultima clipă.

Însuşi Emil Boc a declarat public - după adoptarea moţiunii de cenzură, pe care UNPR nu a votat-o - că partidul pe care îl conduce nu propune un prim-ministru precizînd că din acel moment Coaliţia şi-a încetat existenţa. În acel context, Emil Boc a mulţumit UNPR pentru atitudinea sa, pentru activitatea sa în cadrul coaliţiei şi sprijinul acordat Guvernului. De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a spus că UNPR va opta pentru stabilitate politică, iar UNPR a luat decizia de a susţine guvernul Victor Ponta pentru stabilitate, fără a cere nimic altceva decât votarea legii privind taxarea averilor mari, fapt consemnat de altfel în protocolul încheiat cu PSD.

UNPR nu renunţă la acest proiect şi nici la principiile care au stat la baza iniţiativei privind taxarea averilor mari. Nu ne dăm bătuţi, nu renunţăm la luptă şi avem convingerea că, în cele din urmă, vom reuşi. După alegerile parlamentare din acest an, într-o nouă configuraţie politică, cu un legislativ dominat de partidele de stânga, vrem ca o propunere legislativă similară din partea UNPR să ajungă la vot şi să fie adoptată. Avem convingerea că oamenii au înţeles semnificaţia acestui vot şi că la alegerile din toamnă îi vor susţine pe cei care într-adevăr ştiu să asculte vocea românilor şi să voteze legile de care aceştia au nevoie.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii