Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:01 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Noi competenţe pentru noi locuri de munca in domeniul energetic” REUNIUNE informală Infostud - 26 ianuarie 2015

ro

26 Jan, 2015 17:21 1105 Marime text
Universitatea „Ovidius” din Constanţa, în partenteriat cu Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, în calitate de beneficiar, și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, organizează evenimentul ce marchează Reuniunea informală INFOStud cu titlul „Noi competenţe pentru noi locuri de muncă în domeniul energetic”, din cadrul proiectului „Proiectează-ți cariera!” POSDRU/161/2.1/G/136624, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

Obiectivul general al proiectului este asigurarea tranziției a 360 de studenți din Regiunea Sud Est, respectiv a 180 de studenţi ai Universităţii „Ovidius” din Constanta,  spre piața forţei de muncă, facilitând integrarea lor în societatea românească în calitate de membri productivi ai acesteia.

În domeniul energetic, situația limitării resurselor primare de energie conduce implicit la producerea, furnizarea și consumul acesteia mult mai eficient decât până acum. Dacă actualele legi şi politici energetice rămân neschimbate de-a lungul perioadei până în 2035, cererea mondială de energie va creşte cu aproape 50% comparativ cu anul 2007. Eficiența energetică reprezintă unul din aspectele principale ale Strategiei Uniunii Europene ,,Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii”, dar și un element de tranziție spre o economie care utilizează eficient resursele de energie primară. Din multe puncte de vedere, eficiența energetică poate fi văzută drept cea mai mare resursă de energie a Europei. La nivelul Uniunii Europene, această strategie își propune ca până în anul 2020 să realizeze o creștere a eficienței energetice cu 20% și o creștere a ponderii surselor de energie regenerabilă cu 20%, luându-se ca an de referință 2007. Conform Strategiei Energetice a României pentru perioada 2007 – 2020, actualizată pentru 2011 – 2020, politica energetică a Uniunii Europene pentru perioada 2020 se bazează pe trei obiective fundamentale, și anume:
  • conceptul de durabilitate – referitor la atenția deosebită a Uniunii Europene pentru schimbările climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în acest sens fiind aprobat ,,Pachetul Energie – Schimbări climatice”;
  • competitivitatea – cu privire la asigurarea implementării efective a pieței de energie;
  • siguranța în alimentare – referitor la reducerea gradului de vulnerabilitate a Uniunii Europene în privința importurilor de energie, a întreruperilor în alimentare, a posibilelor crize energetice și a nesiguranței privind alimentarea cu energie pe viitor.
Astfel, eficiența energetică reprezintă o metodă importantă de susținere a securității lanțului de producere, distribuție și alimentare cu energie, precum și de diminuare a emisiilor de gaze cu efect de seră care se răsfrâng asupra mediului înconjurător.
În acest sens, Reuniunea Informală INFOSTUD din cadrul proiectul se adresează studenților, masteranzilor și absolvenţilor Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, în special celor din domeniul Ingineriei Energetice, aflaţi atât în etapa tranziției de la școală la viața activă, cât și celor aflaţi în etapa construirii carierei profesionale.

Prin consiliere directă, personalizată, dar și prin pregătire practică, proiectul oferă membrilor grupului ţintă competenţe profesionale şi informaţii concrete despre așteptările angajat - angajator, despre cadrul legal şi economic la care să se raporteze, elemente de autoevaluare continuă pe piaţa muncii, crescându-le astfel adaptabilitatea, flexibilitatea şi dinamismul pe o piaţă a muncii foarte volatilă în această perioadă de criză.
Reuniunea INFOstud, dedicată, în această lună, domeniului Inginerei Energetice, respectiv specializării Energetică Industrială din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă prezintă informaţii legate de corelarea abilităţilor şi competenţelor dobândite în studiile universitare şi postuniversitare cu cerinţele şi aşteptările angajatorilor, în sensul unei bune planificări privind dezvoltarea personală în carieră.

Simularea unui interviu de angajare cu scopul maximizării potenţialului în alegerea unui loc de muncă, în concordanţă cu propriile aspiraţii şi nivelul de pregatire, reprezintă o nouă metodă ce creşte flexibilitatea şi dinamismul în abordarea unoi noi proiecte ale carierei personale.
Invitaţii speciali ai acestei dezbateri sunt reprezentanţi ai SC EURO VIAL LIGHTING SRL Constanța şi absolventul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, ing. Lucian Clinci, Operations & Maintenance Manager la EDP Renewables. Evenimentul va avea loc în data de 28 ianuarie, ora 18.00, la sediul Universității „Ovidius” din Constanța din B-dul Mamaia nr.124, Sala ACN.
 
26 ianuarie 2015
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii