Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:04 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Modelul de Impact al Turismului, exemplu de bună practică pentru analiza de date în realizarea strategiei de dezvoltare durabilă”, atelier online găzduit de Universitatea Ovidius din Constanța

ro

15 Jun, 2021 16:30 1458 Marime text
Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) a Universităţii Ovidius din Constanța (UOC), organizează, miercuri, 16.06.2021, de la ora 12:00, în parteneriat cu agenția de turism Sano Touring din cadrul Marketing Development S.R.L, Atelierul online: „Modelul de Impact al Turismului: exemplu de bună practică pentru analiza de date în sprijinul realizării de strategii de dezvoltare durabilă", informează Andrei Schvab, partenerul de proiect din partea UOC.

Potrivit sursei citate, evenimentul, care se va desfășura prin intermediul platformei Zoom, este parte a proiectului „Turism 4.0 pentru Marea Neagră - T4BS”, finanțat de Comisia Europeană în cadrul Fondului European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM).

Proiectul de cercetare T4BS, își propune să demonstreze potențialul analizei datelor pentru dezvoltarea turismului cu scopul de a reduce impactul negativ al turismului și de a îmbunătăți perspectivele socio-economice ale comunităților locale.

„Deoarece elementele fundamentale ale acestui proiect de cercetare și dezvoltare sunt reprezentate de cartografierea surselor de date existente în regiunea Mării Negre și dezvoltarea modelelor de impact ale turismului incluzând diferite aspecte ale societății (mediu, economie, cultură și cooperare), succesul depinde de disponibilitatea unor baze de date fiabile, care să permită o măsurare precisă, de etapă, pentru analiza și prognoza impactului activităților turistice, și de organizarea de dezbaterilor cu actorii instituționali interesați și implicați. În acest context, folosind date colectate la nivel local și aplicând instrumentul premiat Model de Impact al Turismului (TIM), dezvoltat de partenerul principal Arctur-Slovenia, a fost obținută o imagine obiectivă a impactului pe care îl are turismul în Municipiul Constanța, luându-se în calcul aspecte diferite (mediu, economie, cultură și cooperare), pentru naliză și prognoza impactului activităților turistice”, precizează Ş.L. dr. Marian Tudor.

Astfel, scopul Atelierului este de a împărtăși rezultatele raportului TIM pentru Municipiul Constanța și de a dezbate modul în care analiza datelor poate contribui la proiectarea politicilor și a strategiilor pentru dezvoltarea durabilă a turismului.

De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi abordate discuții despre potențialul Turismului 4.0 pentru zona costieră a României, evidențiind rolul datelor de mari dimensiuni și disponibilitatea  bazelor de date fiabile și accesibile şi finanțările europene disponibile pentru digitalizare, oferindu-se, totodată, diferite exemple de bune practici din Slovenia cu privire la elementele-cheie ale proiectului: digitalizare, analiza big-data și Turism 4.0.

În cadrul atelierului online au fost invitați să participe specialiști din cadrul: Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerului Dezvoltării, Consiliului Județean Constanța, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Organizațiilor de management al destinațiilor turistice Delta Dunării, Constanța și Mangalia, INCD Delta Dunării, INCD Geo-Eco-Mar, INCD Gr. Antipa, Complexul muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Institutul Național de Statistică/Direcția Județeană de Statistică Constanța, RAJA Constanța, DRDP Constanța, CNAIR Cestrin București, cadre didactice și cercetători ai UOC, personal al agenției Sano Touring, precum și reprezentanți ai partenerilor proiectului Arctur - Slovenia, HCL Management - Grecia, Tourism Institute - Georgia și Agricola NGO - Ucraina.

Evenimentul este inclus în inițiativa European Maritime Day in My Country 2021 a Comisiei Europene, iar înregistarea în cadrul acestuia se va efectual la link-ul de acces: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZErd-uoqj8jHtUmgFDko1ZISfZJaWdDhbbJ.
 
Biroul de Presă al Universității Ovidius din Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii