Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:49 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Privind propunerile transmise de UNSAR către ASF cu privire la modificările Normei RCA - 11.09.2014

ro

11 Sep, 2014 11:29 2116 Marime text
· Proiectul de modificare şi completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA trebuie să clarifice aspectele referitoare la costul reparaţiilor în cadrul proceselor de lichidare a daunelor. Reglementările în vigoare permit încărcarea artificială a devizelor cu reparaţiile. Sub anumite aspecte – precum valoarea vehiculului – acestea sunt chiar depăşite.
· Situaţia prezentă poate avea consecinţe de tipul supradimensionării tarifelor RCA şi afectării percepţiei publicului cu privire la calitatea şi promptitudinea serviciilor de asigurare.
UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România îşi declară disponibilitatea totală de a contribui la îmbunătăţirea cadrului legislativ referitor la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA), proces aflat în acest moment într-o fază avansată. În acest sens, între reprezentanţii UNSAR şi cei ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au existat, pe întreg parcursul anului 2014, consultări cu privire la posibile soluţii de creştere a calităţii rezultatelor înregistrate la nivelul activităţilor de asigurare obligatorie RCA. Acestea au vizat aspecte referitoare la calitatea serviciilor furnizate de asigurători, dar şi posibile măsuri de minimizare a dezechilibrelor financiare induse la nivelul industriei de profil de practica neuniformă aplicată pentru acest tip de
poliţă.
Îmbunătăţirea cadrului normativ referitor la asigurarea RCA este cu atât mai importantă cu cât acesta se referă la un segment care are incidenţa cea mai ridicată în privinţa despăgubirilor, în primul rând sub aspectul valorii indemnizaţiilor plătite anual păgubiţilor, dar şi al numărului de beneficiari indemnizaţi în baza existenţei poliţelor RCA în vigoare. Anual, asigurătorii plătesc aproximativ 300.000 de dosare de daună pe RCA, cuantumul despăgubirilor situându-se, în ultimii 3 ani, la o valoare medie anuală de circa 400 milioane de euro. Practic, mai mult de 40% din totalul indemnizaţiilor plătite de asigurători în ultimii 3 ani în contul asigurărilor generale se
referă la despăgubiri aferente poliţelor RCA. În viziunea membrilor UNSAR, propunerile de modificare a normelor ce guvernează activitatea RCA în România vizează câteva obiective clare: creşterea gradului de prudenţialitate pentru acest segment de piaţă, creşterea transparenţei şi controlul îmbunătăţit al cheltuielilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cornelia 11 Sep, 2014 16:53 De ce se plang asiguratorii? Oricum au contracte speciale cu anumite service-uri. Desi nu e legal, iti impun un anumit centru de reparatii. Eu am nimerit la Euroins si astia au colaborari cu peste 90 de service-uri, anul asta de la ei am luat polita, plus ca era cea mai ieftina conform calculatorului de pe romasig.ro Mie-mi convine ca am dat mai putin decat cereau alti asiguratori, daca vreodata fac accident - si sper sa nu - pagubitul nu se da cu capul de zid din cauza service-ului - din 90, da-o-ncolo de treaba, sa tot aleaga.