Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:44 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UDTTMR, reprezentată de preşedintele Gelil Eserghep la seminarul „Iniţiativa cetăţenească europeană pentru protecţia minorităţilor naţionale”

ro

12 Sep, 2013 18:10 1389 Marime text
Preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Gelil Eserghep, a participat miercuri, 11 septembrie, alături de conducerea Uniunii Federale a Naţionalităţilor din Europa şi de alţi reprezentanţi ai organizaţiilor comunităţilor etnice din România la seminarul cu tema „Iniţiativa cetăţenească europeană pentru protecţia minorităţilor naţionale”. Evenimentul a avut loc la Târgu Mureş şi a fost organizat de Fundaţia Culturală Dr. Bernády György.
Seminarul este parte a „Iniţiativei Cetăţeneşti Europene”, lansată de Uniunea Federală a Minorităţilor din Europa, Uniunea Democrată Maghiară din România şi Partidul Popular din regiunea autonomă Tirolul de Sud din Italia, întâlnirea de la Târgu Mureş a reprezentanţilor minorităţilor etnice din ţara noastră cu conducerea FUEN venind în sprijinul acestui megaproiect transcultural.
Prin „Iniţiativa Cetăţenească Europeană” se urmăreşte să se solicite Comisiei Europene întărirea măsurilor de protecţie a minorităţilor naţionale şi etnice, în limitele competenţelor sale.
„În cele 47 ţări din Europa trăiesc aproximativ 340 de minorităţi naţionale autohtone cuprinzând în total circa 100 de milioane de persoane. Astfel, fiecare al şaptelea european face parte de fapt dintr-o minoritate naţională sau grup etnic. De asemenea, faţă de cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, numai în cadrul UE există peste 60 de limbi regionale sau minoritare, vorbite de circa 40 de milioane de oameni.
Prin deviza sa „Unitate în diversitate”, Uniunea Europeană îşi asumă cu mândrie acest mozaic multicultural, cel puţin la nivel declarativ. Lucrurile sunt mai puţin bine orânduite însă la nivel legislativ, problema minorităţilor fiind delegată la nivelul de competenţă al statelor membre, uniunea limitându-se la câteva prevederi generale care se încadrează în categoria generală a drepturilor omului, respectiv la interdicţia discriminărilor de orice natură”, susţin organizatorii seminarului, desfăşurat sub deviza „Nu eşti singur! Un milion de semnături pentru diversitatea europeană”.
Referitor la participarea la acest seminar şi la importanţa sa, preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a declarat: „Uniunea Europeană însăşi este o structură care are la bază principiul diversităţii, iar faptul că minorităţile etnice din România s-au reunit în cadrul acestui seminar şi au discutat aspecte ce ţin de statutul nostru, nu atât la nivel naţional, cât la nivel european, este un semnal clar că noi, minorităţile etnice de oriude, avem un rol foarte important, lucru de care suntem şi noi conştienţi”.
 
 
Biroul de presă al UDTTMR                                                                      12.09.2013
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii