Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari, senator Tudor Chiuariu

ro

18 Apr, 2013 12:25 1075 Marime text
Senatorul Tudor CHIUARIU enumeră noutățile aduse de noul Cod de procedură penală, care, în opinia sa, este un act legislativ mai bun din punct de vedere calitativ decât cel trimis de Guvern.
"Am finalizat cu succes dezbaterea privind legea de punere în aplicare a Codului de procedură penală și cred că avem un act legislativ mai bun din punct de vedere calitativ față de proiectul de lege venit de la Guvern. Astăzi avem mai multe garanții în Codul de procedură penală pentru protecția libertăților fundamentale și realizăm într-un mod mai eficient un echilibru între drepturile acuzării și drepturile apărării, astfel încât nicio persoană nevinovată să nu fie trimisă abuziv în judecată și, eventual, chiar  condamnată", a declarat Tudor CHIUARIU, după încheierea ședinței de miercuri, 17 aprilie, a Comisiei Juridice a Senatului.
Tudor CHIUARIU, președintele Comisiei Juridice a Senatului, a precizat că a avut un dialog foarte bun cu reprezentanții Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Public și Direcției Naționale Anticorupție, "ajungându-se de cele mai multe ori la texte echilibrate, mai bune din punct de vedere calitativ față de ce a venit în proiectul Guvernului".
Tudor CHIUARIU a vorbit de noutățile importante aduse în urma dezbaterilor privind noul Cod de procedură penală.
"Extinderea competenței judecătorului de  cameră preliminară - instituție nou introdusă prin noul Cod - și anume competența acestuia de a verifica dacă sunt suficiente probe pentru ca o persoană să fie trimisă în judecată, anterior fazei de judecată, ca o garanție împotriva trimiterii abuzive în judecată.
În același timp am instituit o procedură pentru ca persoanele care consideră că dosarul lor nu este investigat în ritmul în care ar fi normal să poată să conteste depășirea duratei rezonabile de soluționare a dosarului, atât în faza de urmărire penală, cât și în primă instanță și în fazele de atac, astfel încât să putem asigura faptul că toate cauzele penale sunt soluționate într-un termen rezonabil de către organele judiciare. Astfel, persoana care consideră că în cazul său soluționarea cauzei penale se tergiversează, după trecerea unui an, în cursul urmăririi penale să poată face o astfel de contestație la judecătorul de drepturi și libertăți, care va verifica stadiul dosarului, iar, după această verificare, va putea impune un anumit termen în care organul de urmărire penală să finalizeze actele de urmărire penală, urmărirea penală din acel dosar.
Am revenit la o soluție legislativă care se impunea și care e recunoscută în toate țările civilizate și anume că cererile de strămutare sunt soluționate exclusiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere faptul că unul dintre motivele pentru care se recurge la acest mijloc procedural ține de suspiciunile de la nivel local. Nu am fi putut înlătura aceste suspiciuni de la nivel local dacă aceste cereri de strămutare ar fi fost soluționate de către curțile de apel. În localitățile unde se afla curți de apel se află și judecătorii, și tribunale. Nu ar fi putut curtea de apel să se desprindă de această atmosferă locală și să fie imparțială", a afirmat Tudor CHIUARIU.
Senatorul PNL a precizat că pachetul cu cele patru legi în legătură cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală va fi înaintat Plenului Senatului.
"În cel mai scurt timp, intenționăm să supunem dezbaterii Plenului cele patru proiecte de legi. Au fost discuții privind intrarea în vigoare a Codului penal și Codului de procedură penală. Din punctul nostru de vedere ar fi oportun să intre în vigoare înainte de decembrie 2013, adică înainte de următorul raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare", a mai declarat senatorul Tudor CHIUARIU.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii