Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea domnului senator Viorel-Riceard Badea la lucrările Comisiei pentru egalitate şi nediscriminare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

ro

23 Mar, 2015 09:48 1040 Marime text
Senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a participat, vineri, 20 martie a.c., la lucrările Comisiei pentru egalitate şi nediscriminare a Adunării, care au avut loc în Franţa, la Paris.

În cadrul reuniunii, senatorul român a prezentat proiectul de raport cu tema „Egalitate şi nediscriminare în accesul la justiţie”, relevând că parlamentarilor, în calitatea lor de legiuitori, le incumbă obligaţia de a adapta în mod permanent cadrul legislativ realităţilor sociale, conferind, astfel, acces egal la justiţie tuturor cetăţenilor. În acelaşi context, a mai subliniat că încrederea în autorităţile statului poate fi redobândită în special prin instituirea unor mecanisme adecvate de comunicare publică menite să faciliteze materializarea în justiţie a drepturilor fiecărui membru al societăţii.
 
Durata prea lungă a procedurilor legale, costurile prea mari ale acestora, nesiguranţa statutului de migrant ilegal şi implicit teama de a fi returnat au un efect descurajant asupra raportării încălcărilor în materie de discriminare, a mai adăugat parlamentarul român.
 
În continuarea expunerii sale, senatorul Badea a menţionat că accesul la justiţie nu este sinonim doar cu un drept individual susceptibil să permită obţinerea legală a unui remediu echitabil, ci este o condiţie sine qua non a statului de drept, ca instrument inerent unei societăţi egale şi incluzive. De asemenea, a evidenţiat necesitatea unei conştientizări mai pregnante a mijloacelor juridice disponibile, inclusiv prin recurgerea la asistenţa juridică, încurajarea raportării cazurilor de discriminare, înlesnirea accesului la justiţie prin uzitarea limbilor regionale sau minoritare sau suplinirea lipsei capacităţii juridice a unor categorii de persoane prin posibilitatea reprezentării legale a acestora de către terţi.
 
Membrii comisiei au adoptat în unanimitate proiectul de rezoluţie aferent raportului, urmând ca acest document să fie transmis, spre examinare şi vot final, plenului Adunării, cu ocazia celei de-a doua părţi a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 20-24 aprilie 2015).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii