Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, cu domnul Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova

ro

26 Mar, 2015 18:15 863 Marime text
Preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, miercuri, 25 martie a.c., cu delegaţia parlamentară condusă de domnul Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, care realizează o vizită de lucru în România.

Cu acest prilej, preşedintele Senatului a subliniat faptul că relaţiile speciale dintre România şi Republica Moldova vizează dezvoltarea cooperării pe toate palierele, fiind necesară concentrarea eforturilor comune pentru continuarea şi definitivarea proiectelor iniţiate în domeniul energiei, al justiţiei, precum şi în plan parlamentar, în cadrul Comisiei Comune pentru integrare europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova.

Suntem ferm angajaţi în susţinerea necondiţionată a Republicii Moldova pentru continuarea parcursului european şi dorim ca eforturile noastre să fie îndreptate în direcţia corectă, având în vedere faptul că partenerii europeni evaluează fiecare ţară în raport cu rezultatele”, a arătat preşedintele Senatului României, menţionând totodată că un element cheie îl reprezintă construirea unei relaţii de încredere cu Uniunea Europeană, prin abordarea deschisă a problemelor cu care se confruntă Republica Moldova în procesul de reformă.
Oficialul român a mai subliniat faptul că sunt necesare eforturi în plan intern din partea noii coaliţii de la Chişinău şi o strânsă coordonare între instituţiile statului, arătând că respectarea principiului fundamental al controlului şi echilibrului puterilor în stat este deosebit de importantă pentru consolidarea societăţii democratice, o societate în care Parlamentul trebuie să îşi păstreze rolul central.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, domnul Andrian Candu a relatat recentele evoluţii în plan intern, făcând totodată referiri la stadiul şi perspectivele cooperării bilaterale dintre România şi Republica Moldova. Au fost aduse în discuţie o serie de proiecte privind securitatea energetică, între care necesitatea demarării şi finalizării celui de al doilea segment al gazoductului Ungheni-Chişinău şi interconectarea energetică a reţelelor electrice. Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a mulţumit părţii române pentru sprijinul constant privind atingerea obiectivului major de integrare europeană şi parcurgerea reformelor din justiţie, subliniind totodată necesitatea continuării transferului de expertiză în implementarea legislaţiei europene. De asemenea, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a solicitat sprijinul pentru susţinerea de către România, în dialogul cu partenerii europeni, a accelerării procesului de ratificare a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, de către toate statele membre.
În continuare, cei doi oficiali au făcut o evaluare a situaţiei de securitate în plan regional, în contextul crizei din Ucraina, fiind discutate măsuri avute în vedere atât la nivel naţional, cât şi european.

Prezent la întrevedere, domnul senator Titus Corlăţean, consilier onorific al prim-ministrului României pentru relaţiile cu Republica Moldova, a menţionat faptul că Parlamentul României va oferi în continuare expertiză la nivelul comisiilor de specialitate, în special prin intermediul Comisiei pentru afaceri europene şi al funcţionarilor publici parlamentari. Un obiectiv important al cooperării bilaterale îl constituie întărirea sistemului judiciar şi reformarea instituţiilor din domeniul judiciar, a mai arătat domnul senator Titus Corlăţean.

La rândul său, domnul senator Florin Constantinescu, co-preşedintele Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, şi-a exprimat încrederea că Parlamentului Republicii Moldova va desemna, în termen cât mai scurt, noii reprezentanţi în Comisia interparlamentară, astfel încât să poată continua activitatea la acest nivel, având în vedere rezultatele semnificative înregistrate în cadrul întâlnirilor anterioare. În ceea ce priveşte cooperarea economică, domnul Florin Constantinescu a readus în atenţie un proiect de perspectivă ce vizează construirea unor microcentrale pe râul Prut.

Domnul senator Petru Filip a evocat contextul regional deosebit de complex în care va avea loc Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, astfel că atât Republica Moldova cât şi România trebuie să continue eforturile pentru a convinge partenerii europeni cu privire la avansarea unei perspective clare de aderare.
 
La întrevedere au mai participat domnul senator Marius Ovidiu Bota, membru al Grupului parlamentar al PSD, domnul senator Ben-Oni Ardelean, membru al Grupului parlamentar al PNL, domnul senator Daniel Barbu, membru al Grupului parlamentar Liberal Conservator, domnul senator Attila Verestoy, membru al Grupului parlamentar al UDMR.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii