Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:17 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Întâlnirea trilaterală a Comisiilor pentru politică externă din Parlamentul României, Parlamentul Republicii Bulgaria şi Parlamentul Republicii Serbia, 21-23 octombrie a.c.

ro

23 Oct, 2015 19:19 1324 Marime text
Întâlnirea trilaterală a Comisiilor pentru politică externă din Parlamentul României, Parlamentul Republicii Bulgaria şi Parlamentul Republicii Serbia, 21-23 octombrie a.c.
 
Comisiile pentru politică externă din Parlamentul României, Adunarea Națională a Republicii Bulgaria și Adunarea Națională a Republicii Serbia s-au reunit la Sofia, joi 22 octombrie, într-o întâlnire trilaterală, pe agenda căreia au fost incluse ca principale teme de discuție cooperarea dintre cele trei țări la nivel regional, securitatea energetică, procesul de extindere a Uniunii Europene, precum și problematica migrației și posibilitățile de soluționare e situației actuale generate de  creșterea  fluxurile migratorii în Europa.

Din delegația română, condusă de către senatorul Petru Filip, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, au făcut parte senatorul Florea Voinea și deputații Natalia Intotero, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților și Dan Laurențiu Tocuț, secretar al Comisiei.

Acțiunea precede întâlnirea de la Sofia a prim-miniștrilor celor trei țări. Astfel, dimensiunea parlamentară a acestui format trilateral de consultări se desfășoară complementar acțiunilor guvernamentale, având ca scop consolidarea rolului Parlamentelor și al diplomației parlamentare în promovarea unor proiecte de perspectivă pentru dezvoltarea regiunii, precum și inițierea de consultări periodice privind agenda europeană și procesul de extindere.  

Discuțiile au evidențiat faptul că o cooperare mai strânsă, atât în plan politic, cât și economic, a celor trei țări, a căror populație însumează aproximativ  35 de milioane de locuitori, va conduce către o mai bună reprezentare a intereselor regionale pe piața europeană, cu beneficii clare în rândul cetățenilor.

Senatorul Petru Filip a pus accentul pe importanța euro-regiunii Dunării și a dezvoltării infrastructurii de transport la Dunăre, precum și pe contextul european actual, în plan politic, economic și social, cu evoluții rapide în interiorul Uniunii Europene și în vecinătatea Estică, remarcând totodată o întărire a formatelor regionale.

Atât membrii delegației române, cât și reprezentanții Parlamentului bulgar au reafirmat sprijinul pentru accelerarea procesului de integrare europeană a Serbiei, exprimându-și încrederea că, prin eforturile comune ale Republicii Serbia și ale partenerilor europeni se va trece cât mai curând la o nouă etapă a acestui proces, și anume deschiderea primelor capitole de negociere. În acest context, senatorul Petru Filip a menționat importanța procesului de integrare europeană pentru comunitățile românești din Serbia, respectarea standardelor privind drepturile minorităților naționale fiind unul dintre principiile care stau la baza Uniunii Europene.

Parlamentul Sârb a propus găzduirea următoarei întâlniri și instituționalizarea cooperării în format trilateral, la care să participe și reprezentanții comisiilor economice, de transporturi și energie din Parlamentele celor trei țări.

În încheierea discuțiilor a fost semnată o declarație comună care rezumă domeniile prioritate de cooperare și angajamentele comune la nivelul comisiilor parlamentare pentru politică externă din cele trei țări. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii