Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului a analizat cererea de reexaminare formulată de Preşedintele României asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr 80/1995 privind statutul cadrelor milita

ro

10 Apr, 2013 12:31 1046 Marime text
PARLAMENTUL ROMÂNIEI

S E N A T
Calea 13 Septembrie nr.1-3, sector 5, Bucureşti, www.senat.ro
Direcţia de presă, tel. 021.414.2713, fax 021.315.60.03, presa@senat.ro



COMISIA PENTRU APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ŞI SIGURANŢĂ NAŢIONALĂ

COMUNICAT  DE  PRESĂ


Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului a analizat marţi, 9 aprilie, cererea de reexaminare formulată de Preşedintele României asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr 80/1995 privind statutul cadrelor militare.
Cu şapte voturi pentru şi o abţinere,  Comisia a hotărât completarea prevederilor adoptate în Camera Deputaţilor, în calitate de primă Camera sesizată, astfel încât condiţiile de menţinere în activitate a cadrelor militare după îndeplinirea vârstei standard de pensionare pâna la vârsta de 60 de ani, în raport cu nevoile de încadrare şi cu aprobarea anuală a conducatorului instituţiei, să se aplice exclusiv la Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne.   
Exceptările prevăzute în lege au avut la bază specificul activităţii celorlalte instituţii şi structuri care cad sub incidenţa legii, precum SIE, SRI, STS, SPP, dar şi faptul că menţinerea în activitate a cadrelor militare din aceste structuri nu se face în baza recomandărilor unor comisii de selecţie specializate.
Prin votul Comisiei se asigură astfel flexibilitatea sistemului de promovare pe baze meritocratice, având în vedere că prevederile anterioare adoptate  la nivelul Ministerul Apărării Naţionale îngheţau accederea la gradul de general a multor cadre militare care ar fi putut îndeplini criteriile de performanţă şi experienţa profesională necesare.
Potrivit statisticii furnizate de Ministerul Apărării Naţionale, care a susţinut varianta adoptată de Comisie, până în anul 2011 exista o rată de ieşire din sistem de aproximativ 20 de generali pe an, în timp ce după acest an această rată s-a redus la  doar 2 generali pe an.  
În ceea ce priveşte acordul conducatorului instituţiei pentru ieşirile din sistem, majoritatea membrilor Comisiei au evidenţiat faptul că aceasta este ultima etapă în lanţul decizional al menţinerii în activitate a generalilor care au îndeplinit condiţiile legale de ieşire în pensie, acesta fiind fundamentat pe propunerile comisiilor de selectie, care analizează nevoile reale de încadrare ale Armatei. Se conferă astfel o valoare şi o importanţă mai mare a acestor comisii de selecţie, a caror activitate conduce la distincţia fermă între palierul operaţional şi actul decizional de la vârful instituţiei.
Pentru definitivarea acestui text au fost invitaţi în reuniuni informale şi formale  reprezentanţii SRI, SPP, STS, SIE,  iar Comisia pentru apărare s-a reunit în plen în trei şedinţe de lucru.
Raportul Comisiei a fost adoptat în plenul Senatului cu 103 voturi pentru, 27 împotrivă şi o abţinere.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii