Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală a Senatului

ro

13 Mar, 2012 22:50 1054 Marime text

Marti, 13 martie a.c. a avut loc întrevederea domnului senator Tiberiu Prodan, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală a Senatului şi a membrilor Comisiei, cu delegaţia Comisiei pentru alimentaţie, agricultură şi protecţia consumatorului din Bundestag-ul german, conduse de către domnul Hans Michael Goldmann, preşedintele Comisiei.

La întrevedere au participat domnii senatori Fekete Szabo, secretarul Comisiei, Alexandru Pereş, Gheorghe David şi Vasile Nedelcu, membri ai Comisiei.

Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală a Senatului a vorbit despre problemele pe care le întâmpină agricultura românească, datorate, în special, fărâmiţării suprafeţelor agricole, despre proiectele pe care România le are în vedere pentru a rezolva aceste probleme şi pentru practicarea, la scară largă, a unei agriculturi intensive. A fost menţionat, de asemenea, interesul părţii române pentru conservarea bazelor de date, pentru refacerea sistemului de irigaţii la nivel naţional şi pentru o colaborare cu partenerii germani în acest sens. Un alt proiect pentru care partea română cere sprijinul Germaniei este implementarea Strategiei Dunării, care va crea multe oportunităţi de dezvoltare regională şi de modernizare a infrastructurii, inclusiv în domeniul agriculturii.

Domnul senator Vasile Nedelcu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a fost interesat să afle poziţia Germaniei privind viitorul Politicii Agricole Comune şi sistemul de plăţi directe pentru susţinerea fermierilor.

De asemenea, domnul senator Gheorghe David, secretar al Biroului Permanent al Senatului, a adus în discuţie problema cercetării în domeniul agriculturii, propunând intensificarea cooperării dintre centrele universitare de profil din România şi Germania. Domnia sa a dat exemplul Institutului pentru Agricultură Durabilă şi Siguranţă Alimentară din Timişoara, care asigură cercetarea pentru partea de vest a ţării şi pentru care realizarea unui schimb de experienţă cu partea germană, ar fi deosebit de util, în special în vederea obţinerii punctajului necesar pentru accesarea de fonduri europene, începând cu anul 2014. În acest sens, partea română a adresat delegaţiei germane invitaţia de a vizita institutul din Timişoara.

La rândul său, partea germană a subliniat faptul că Germania este interesată de o cooperare cât mai strânsă cu România în domeniul agriculturii, şi doreşte să sprijine ţara noastră atât politic, cât şi prin transfer de tehnologie. Membrii delegaţiei germane au salutat propunerile concrete lansate de către partea română şi au dat asigurări că acestea vor fi prezentate instituţiilor şi ministerelor de resort.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii