Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zarzavatul primăverii, loboda, benefică pentu sănătate

ro

17 Apr, 2014 14:32 2444 Marime text

Deşi este o plantă rezistentă la temperaturi scăzute, fiind cultivată şi toamna, loboda este unul dintre cele mai cunoscute şi folosite zarzavaturi ale primăverii. Este folosită, în special, în bucătărie la salate, ciorbe sau plăcinte, dar este şi un bun remediu natural, cunoscut din medicina populară, datorită substanţelor nutritive cunţinute.
Loboda conţine glucide, celuloză, proteine, substaţe minerale precum posafiu, fosfor şi calciu, acid oxalic, pigmenţi clorofilieni şi carotenoizi. Conţine de două ori mai multă vitamina C decât lămânia şi este o bună sursă de fier şi vitamina K, responsabilă pentru rezistenţa vaselor sanguine. Conţine şi pigmenţi antioxidanţi care au rolul de a preveni îmbătânirea prematră.
Facilitează digestia, fiind indicată în curelele de detoxifiere, remineralizează şi vitaminizează organismul, dar are şi acţiune emolientă şi calmantă, în uzul eztern. În uzul intern, consumată sub formă de infuzie, extracte sau gătită, poate trata afecţiunile pulmonare şi poate amelioza durerile de stmac. Această plantă mai are rolul de a purifica sângele şi, astfel, de a reduce riscul de accident vascular, iar prin cantitatea ridicată de fier, ajută în cazurile de anemie. Menţine un sistem osos sănătos şi, în plus, ajută la ameliorarea acneei şi a altor afeciuni ale pileii, a astmului, a tusei şi a alergiilor.
Acidul oxalic, conţinut de lobodă, este contraindicat persoanelor ce prezintă litiază renală.
Sursa foto: adihadean.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii