Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

COMUNICAT DE PRESA Noutăți despre Telocite

ro

08 Jul, 2014 10:22 1546 Marime text
Telocitele, celulele din organismul uman, descoperite de academicianul Laurentiu M. Popescu, sunt, tot mai adesea, prezente în marile conferinţe internaţionale cu accent pe cercetarea medicală aprofundată la cel mai înalt nivel. Recent, la Lugano în Elveţia avut loc 4-a Conferinţă de Celule Stem, unde Acad. Laurenţiu M. Popescu a fost invitat să susţină prelegerea despre raportul dintre Telocite si celulele stem. Cu aceasta ocazie au fost prezentate şi acceptate unele date care zdruncină dogma celulelor stem, ca singurul factor de regenerare celulară.   În cadrul aceluiaşi eveniment a fost prezentat posterul "Telocite si celule stem in tratamentul infarctului miocardic experimental", autori Catalin G. Manole, Mihaela Gherghiceanu, Laurentiu M. Popescu, poster care a fost distins cu premiul 1. “Această lucrare prezintă date vizuale suplimentare fără echivoc referitoare la comunicarea dintre Telocite şi celulele stem transplantate într-o inimă care a suferit infarct miocardic. Acest lucru poate reprezenta temelia unei noi abordări a terapiei celulare cardiace”, a declarat Catalin G. Manole. Ulterior acestui eveniment de marcă, Acad. Laurenţiu M. Popescu a fost invitat să susţină o conferinţă despre Telocite la Universitatea din Milano, Departamentul Public Health Sciences. La eveniniment au participat peste 100 de specialişti iar interesul a fost la cele mai înalte cote.
             În prezent, Telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele 5 continente. Cele mai active ţări în cercetarea Telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA, Spania sau Singapore. De altfel,  în laboratoarele din Guangzhou-China-acolo unde a fost şi echipa de cercetatori români- a fost  realizat primul transplant cu Telocite pe şoareci. Academicianul Laurentiu M. Popescu, directorul general al Institutului Naţional de Patologie “Victor Babeş” din Bucureşti este primul român distins cu prestigiosul premiu “Magnolia Alba” acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai.  Această înaltă distincţie  după ce  Academia Internaţională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în Statele Unite ale Americii i-a acordat “Medalia de Aur 2012“, distincţie considerată de vârfurile medicinei internaţionale   premiul Nobel pentru cardiologie.
Cele mai recente cercetări din ultima perioadă arată rolul decisiv pe care Telocitele îl au în regenerarea hepatică. „Am putea spune că, în ultima perioadă, cel mai important pas făcut în studiul Telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule în ficatul uman şi rolul lor în regenerarea hepatică, în contextul în care, ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenerează cu adevărat” a declarat acad. Laurentiu M. Popescu. În ceea ce priveşte infarctul de miocard, afecţiune majoră a cazurilor de deces din întreaga lume s-a demonstrat recent că Telocitele joacă un rol important în regenerarea muşchiului cardiac după infarct. “Am demonstrat că Telocitele, pe lîngă stimularea celulelor stem, participă la vindecarea muşchiului cardiac după infarct creând noi mici vase de sînge capilare. Mai mult, au fost găsite Telocite şi în valvele cardiace, ceea ce este extrem de important pentru formarea de vase de sînge în inima lezată după infarctul de miocard” a ţinut să precizeze academicianul Laurentiu M. Popescu.
Reamintim ca grupul condus de Acad. L.M. Popescu a studiat prezenţa Telocitelor atât în organe cavitare (inima, tub digestiv, uter, trompe uterine) cât şi necavitare (plaman, pancreas, glanda mamara, placenta), dar şi în invelişul organelor (pleura, pericard, peritoneu). Una dintre cele mai interesante lucrări este cea legată de prezenţa şi rolul Telocitelor în “repararea cardiacă” dupa infarct miocardic, implicarea Telocitelor fiind de maximă importanţă în cooperare cu celule stem fie preexistente în inima, fie injectate. O altă noutate în ceea ce priveşte rolul benefic al Telocitelor este descoperirea ce vizează repararea pulmonara şi refacerea muşchiului scheletic.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii